Wykonanie
Przepis na tą wersję Spaghetti Carbonara znalazłam na portalu Kwestia Smaku. Wcześniej robiłam coś co miało przypominać włoskie danie, ale zawsze były to przepisy ze
śmietanką. Ten jest bez, ale z całymi
jajami. Kiedy pierwszy raz zrobiłam ten makron wiedzieliśmy, że na dłużej zagości w naszym menu. Bardzo prosty i szybki przepis, a danie wyborne. Polecam z całego
serca!

Składniki:2
jajka100 g
boczku wędzonego150 g
makaronu spaghetti2 ząbki
czosnku2 łyżki drobno posiekanej
natki pietruszki30 g
sera Grana Padanosól i świeżo zmielony
czarny pieprzMakaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Jajka należy sparzyć wrzątkiem, a następnie roztrzepać widelcem w misce lub na głębokim talerzu, doprawić
solą.Na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę
boczek do momentu, aż się lekko zarumieni. Dodajemy do niego starty
czosnek oraz posiekaną
natkę pietruszki i smażymy jeszcze przez kilkanaście sekund. Trzymając patelnię na małym ogniu dodajemy
makaron i mieszamy. Po zdjęciu z ognia dodajemy połowę
sera i doprawiamy świeżo zmielonym
pieprzem. Całość zalewamy roztrzepanymi
jajkami i mieszamy.
Jajka nie mogą całkowicie się ściąć, mają utworzyć kremowy sos i tylko trochę zgęstnieć od gorącego
makaronu. Następnie wykładamy na talerz, posypujemy
serem i podajemy.