Kaszomania. Pomysły na dania z kasz.Kasza jaglana przepisy.Składniki na 2 porcje:150 g płatków jaglanych250 g mleka30 g masła orzechowego20 g pokruszonych orzeszków ziemnych niesolonych30 g miodu2 jajka1 gruszka3 goździkiWykonanie:Do naczynia garnka wlewamy mleko. Dodajemy jajka, miód, masło orzechowe. Mieszamydokładnie.Następnie dodajemy orzeszki i płatki jaglane. Mieszamy.Foremkę do zapiekania smarujemy masłem, gruszkę obieramy i kroimy w plastry.Masę z garnka przelewamy do foremki. Na wierzch układamy pokrojone gruszki, goździki i posypujemy orzeszkami.Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni/25 minut.Jaglanka smakuje na ciepło jak i na zimno.Jest idealnym posiłkiem na drugie śniadanie.Można polać ją sosem waniliowym lub jogurtem.