ßßß Cookit - przepis na Bezmączne ciasto mocno czekoladowe

Bezmączne ciasto mocno czekoladowe

nazwa

Wykonanie

Ciasto jest w smaku intensywnie czekoladowe, nie za słodkie, a w dodatku całkowicie bez mąki 🙂 Ciasto nie wymaga pieczenia, można je zrobić również pomijając bezę na spód 🙂 Taka bomba kaloryczna jest warta grzechu! Robi się je bardzo szybko a efekt jest boski. Przepis podejrzałam na moich wypiekach i bardzo bardzo polecam 🙂
Składniki na spód:
1 białko z dużego jajka
40 g drobnego cukru do wypieków
2 łyżeczki kakao
kilka kropel soku z cytryny
Składniki na krem czekoladowy:
400 g gorzkiej czekolady 70%
60 ml rumu
60 ml miodu płynnego
500 ml śmietanki kremówki 36%
Poziom trudności
     3 . 5/5
Przygotowanie:
I. Beza
Białko ubić na sztywno. Dodać cukier i ubijać. Bezę ubijać przez ok. 5 minut. Po tym czasie ubite białko wylać na tortownicę wyłożoną papierem o średnicy 20 cm. Bezę piec 15-20 minut w 180 stopniach.
II. Krem czekoladowy
W rondlu zagrzać rum, miód oraz 100 ml śmietanki. Mocno podgrzać, ale nie gotować. Dodać drobno posiekaną czekoladę i wymieszać, aż powstanie gęsty sos czekoladowy.
Resztę śmietanki ubić na sztywno. Stopniowo połączyć z masą czekoladową. Całość wylać na ostudzoną bezę, przykryć folią i wstawić na przynajmniej kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
Źródło:https://inspiracje-kulinarne.pl/bezmaczne-ciasto-mocno-czekoladowe