Wykonanie
Ciasto jest w smaku intensywnie
czekoladowe, nie za słodkie, a w dodatku całkowicie bez
mąki 🙂 Ciasto nie wymaga pieczenia, można je zrobić również pomijając
bezę na spód 🙂 Taka bomba kaloryczna jest warta grzechu! Robi się je bardzo szybko a efekt jest boski. Przepis podejrzałam na moich wypiekach i bardzo bardzo polecam 🙂Składniki na spód:1
białko z dużego
jajka40 g drobnego
cukru do wypieków2 łyżeczki
kakaokilka kropel
soku z cytrynySkładniki na
krem czekoladowy:400 g
gorzkiej czekolady 70%60 ml
rumu60 ml
miodu płynnego500 ml
śmietanki kremówki 36%Poziom trudności 3 . 5/5Przygotowanie:I.
BezaBiałko ubić na sztywno. Dodać
cukier i ubijać.
Bezę ubijać przez ok. 5 minut. Po tym czasie ubite
białko wylać na tortownicę wyłożoną papierem o średnicy 20 cm.
Bezę piec 15-20 minut w 180 stopniach.II.
Krem czekoladowyW rondlu zagrzać
rum,
miód oraz 100 ml
śmietanki. Mocno podgrzać, ale nie gotować. Dodać drobno posiekaną
czekoladę i wymieszać, aż powstanie gęsty sos
czekoladowy.Resztę
śmietanki ubić na sztywno. Stopniowo połączyć z masą
czekoladową. Całość wylać na ostudzoną
bezę, przykryć folią i wstawić na przynajmniej kilka godzin do lodówki.Smacznego!