Wykonanie
Przepis na oszukany sernik na kruchym cieście znalazłam w
sieci, a dokładnie tutaj . Dziękuję serdecznie za niego, ponieważ ciacho wyszło genialnie i smakowało każdemu, kto próbował 🙂 Jedynie co zmieniłam w przepisie to…. dodałam do masy jogurtowej
żurawiny, która wkomponowała się w ciasto idealnie, nadając kwaskowatego posmaku. Uwielbiam ciasta z takim przełamaniem – niebo w gębie!Zobacz też:Sernik z
jogurtów greckichPorcji: 24 Czas gotowania: 1 , 5 godzinySkładnikiCiasto:1 kostka
margaryny1/2 szklanki
cukru3 szklanki
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia5
żółtekMASA:3 duże
jogurty naturalne - po 400 g każdy1/2 szklanki
cukru1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 budynie
śmietankowe - łącznie 120 g5 ubitych
białek1,5 garści
suszonej żurawinyPrzepis1Składniki na ciasto łączymy i zagniatamy do dokładnego połączenia się oraz dzielimy na połówki.2Składniki masy, oprócz
białek i
żurawiny, łączymy ze sobą.
Białka ubijamy i łączymy delikatnie z powstałą masą.3Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wyklejamy ją połową kruchego ciasta. Następnie wlewamy na ciasto masę i posypujemy
żurawiną. Całość przykrywamy drugą połową ciasta, startą na tarce o grubych oczkach.4Pieczemy około jednej godziny w 180 stopniach - przy termoobiegu możecie zmniejszyć temperaturę o 10 stopni.