ßßß
Śledzie to potrawa, która jest obecna na każdym świątecznym stole a także przy okazji różnych imprez. W moim rodzinnym domu to tato zawsze był i jest mistrzem śledziowych dań, co roku pojawiają się one w różnym wydaniu. Tym razem zrobiłam śledziki ja, bo w tym roku mam gości na święta i będę ich częstowała pysznościami. Zrobiłam śledziki, które pojawiały się w domu bardzo często, są łatwe do zrobienia i naprawdę pyszne. Może komuś się przyda taka propozycja i ją też zrobi. Miłego dnia kochani.Składniki:- 1,5 kg śledzi matiasów- 1 opakowanie estragonu- 3 cebule białe- 2 cebule czerwone- 750 ml oleju- 300 ml octu- pół łyżeczki pieprzuMatiasy myjemy pod bieżącą wodą. Następnie wkładamy do dużej miski, zalewamy wodą i moczymy godzinę, wodę należy 2-3 razy wymienić na świeżą.Cebulę obieramy w kroimy w kostkę, przekładamy do miski. Następnie śledzie kroimy na kawałki i dodajemy do cebuli, wlewamy olej i ocet, wsypujemy estragon i pieprz, mieszamy.Śledzie przekładamy do pojemnika lub słoików, przechowujemy w lodówce.