ßßß
Śledzie w czerwonej cebuli to doskonała przekąska nawet dla tych, którzy na co dzień nie przepadają za śledziami. U nas śledziki znikły ze stołu niemal natychmiast.Składniki:– 500g matiasów;– 600g czerwonej cebuli;– 3 łyżki octu;– 2 łyżki cukru;– 3 łyżki oleju do smażenia cebuli;– olej do zalania śledzi;– pieprz do smaku.Przygotowanie:Sprawdzamy, jak bardzo słone są śledzie. Jeśli bardzo – moczymy je przez klika godzin , zmieniając wodę co jakiś czas. Jeśli mniej – wystarczy śledzie opłukać.Cebulkę kroimy w piórka i podsmażamy na oleju, aby się zeszkliła. Kiedy cebulka będzie już miękka, dodajemy ocet i podsmażamy, aż odparuje. Następnie dodajemy cukier i pieprz, cały czas mieszając, aby cebulka nie przypaliła się. Gdy cukier rozpuści się, zestawiamy patelnię z kuchenki do przestudzenia.Wymoczone śledzie osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy po ukosie w mniejsze kawałki. Do słoika nakładamy na przemian cebulę i śledzie. Na koniec wszystko zalewamy olejem rzepakowym i wstawiamy do lodówki na 1 dzień, aby śledziki „przegryzły się”