Wykonanie
Święta, święta i po świętach. A Wy, co piekliście w tym roku? Były klasyczne ciasta, czy raczej nowatorstwo kombinowane? 😉
Składniki na ciasto:200 g
mąki pszennej200 g
orzechów włoskich200 g
masła1 łyżeczka
proszku do pieczenia100 g
cukru2
żółtkaSkładniki na masę
makową:500 g
maku1 litr
mleka2
żółtka6
białek100 g
masła50 g
orzechów włoskich220 g
cukru400-500 g startych
jabłek4 łyżki
mąki pszennej4 łyżki
kaszy manny1 łyżeczka
proszku do pieczeniaDodatkowo:3 łyżki
mąki pszennejNajpierw zagniatamy ciasto. Zimne
masło posiekać i zagnieść szybko z pozostałymi składnikami. Owinąć folię i schować w lodówce na godzinę.W tym czasie przygotować masę
makową.
Mleko zagotować i wsypać
mak. Gotować aż
mleko prawie całkowicie odparuje, na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając.
Mak lekko wystudzić i zmielić dwukrotnie w maszynce.
Masło rozpuścić i lekko ostudzić.
Żółtka utrzeć z
cukrem na żółty puch, dodać rozpuszczone
masło a następnie masę
makową. Dodać
mąkę, wymieszaną z proszkiem i
kaszę mannę i wymieszać. Starte na grubych oczkach
jabłka dodać do masy.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Ciasto podzielić na dwie części (2/3 i 1/3) Większą część rozwałkować na dnie prostokątnej blaszki 36×23 cm. Podpiec spód przez 15 minut w piekarniku.Na ciasto wylać masę
makową. Pozostałą część ciasta wymieszać z 3 łyżkami
mąki, aż powstanie kruszonka. Wysypać równomiernie na masę
makową. Piec godzinę, sprawdzając, czy nie przypieka się za bardzo wierzch (ostatnie 15 min przed końcem warto wyłączyć górę, jeśli zbyt mocno się przypieka). Kruszonka powinna być przypieczona, ale nie zbytnio.Po ostudzeniu posypać
cukrem pudrem.Smacznego!