ßßß
Składniki na ciasto:200 g mąki pszennej200 g orzechów włoskich200 g masła1 łyżeczka proszku do pieczenia100 g cukru2 żółtkaSkładniki na masę makową:500 g maku1 litr mleka2 żółtka6 białek100 g masła50 g orzechów włoskich220 g cukru400-500 g startych jabłek4 łyżki mąki pszennej4 łyżki kaszy manny1 łyżeczka proszku do pieczeniaDodatkowo:3 łyżki mąki pszennejNajpierw zagniatamy ciasto. Zimne masło posiekać i zagnieść szybko z pozostałymi składnikami. Owinąć folię i schować w lodówce na godzinę.W tym czasie przygotować masę makową. Mleko zagotować i wsypać mak. Gotować aż mleko prawie całkowicie odparuje, na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając. Mak lekko wystudzić i zmielić dwukrotnie w maszynce. Masło rozpuścić i lekko ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem na żółty puch, dodać rozpuszczone masło a następnie masę makową. Dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem i kaszę mannę i wymieszać. Starte na grubych oczkach jabłka dodać do masy. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Ciasto podzielić na dwie części (2/3 i 1/3) Większą część rozwałkować na dnie prostokątnej blaszki 36×23 cm. Podpiec spód przez 15 minut w piekarniku.Na ciasto wylać masę makową. Pozostałą część ciasta wymieszać z 3 łyżkami mąki, aż powstanie kruszonka. Wysypać równomiernie na masę makową. Piec godzinę, sprawdzając, czy nie przypieka się za bardzo wierzch (ostatnie 15 min przed końcem warto wyłączyć górę, jeśli zbyt mocno się przypieka). Kruszonka powinna być przypieczona, ale nie zbytnio.Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.Smacznego!
