Boczek z grilla

nazwa

Wykonanie

Boczek z grilla jest moją kolejną, ulubioną pozycją, (tak jak karkówka z grilla) którą przygotowuję podczas letniego grillowania. Ten rodzaj mięsa, w przeciwieństwie do karkówki nie potrzebuje, aż tak dużo przypraw, aby po zgrillowaniu był smaczny, jednak w marynacie jest o wiele aromatyczniejszy i bardziej kruchy. Aby boczek był smaczny, musimy wybrać takie kawałki, które mają zarówno sporo chudego mięsa, jak i tłuszczu, bo przecież tłuszcz jest nośnikiem smaku. Boczek bez białych części jest dla mnie zbyt jałowy i niejadalny. W moim przepisie marynata do boczku bazuje na musztardzie oraz ketchupie z dodatkiem kilku przypraw.
Zobacz też:
Szaszłyki caprese – idealne na grilla
Sałatka z pieczarkami marynowanymi
Sos tzatziki – do mięs, na grilla
Porcji: 6
Składniki
400 g boczku
łyżka musztardy
łyżka ketchupu
łyżeczka czosnku granulowanego
łyżeczka soli
pół łyżeczki pieprzu
łyżka oleju
Przepis
1
Boczek kroimy w plastry grubości około 0,5 cm.
2
Składniki marynaty łączymy i dokładnie mieszamy z boczkiem, aby każdy kawałek mięsa był pokryty marynatą.
3
Wkładamy na lodówki na kilka godzin.
4
Grillujemy z obu stron do zrumienienia.
Źródło:https://www.kuchniabazylii.pl/2018/05/boczek-z-grilla