Wykonanie
Omlet z
szynką i
serem to pyszną
śniadaniowa propozycja. Kocham śniadania na słono, na bazie
jajek. Według mnie nie ma nic lepszego 🙂 Tego omleta przygotowuje się bardzo prosto, a efekt jest zaskakujący i przepyszny.Zobacz też:
Jajka sadzone na
boczkuŚniadaniowe muffinki jajeczneZielona szakszukaPorcji: 1 Czas gotowania: 10 minutSkładniki2
jajka2 plasterki
sera żółtego2 plasterki
szynkiłyżeczka
mąkiszczypta
soliodrobina
olejuPrzepis1
Białka oddzielamy od
żółtek. Dodajemy do
białek sól i ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy do nich
żółtka i
mąkę. Mieszamy delikatnie do połączenia.2W międzyczasie kroimy
szynkę oraz
ser na mniejsze kawałki.3Rozgrzewamy patelnię, wlewamy na nią masę jajeczną, kiedy się lekko zetnie dodajemy
szynkę oraz
ser. Po chwili składamy na patelni omleta na pół, a następnie go przekładamy na drugą stronę, aby cała masa jajeczna się ścięła.4Opcjonalnie możecie dodać
szczypiorek czy inne, ulubione dodatki.