Wykonanie
Omlet z
szynką i
serem to pyszną
śniadaniowa propozycja. Kocham śniadania na słono, na bazie
jajek. Według mnie nie ma nic lepszego 🙂 Tego omleta przygotowuje się bardzo prosto, a efekt jest zaskakujący i przepyszny.
Zobacz też:
Jajka sadzone na
boczkuŚniadaniowe muffinki jajeczne
Zielona szakszuka
Porcji: 1 Czas gotowania: 10 minut
Składniki
2
jajka2 plasterki
sera żółtego2 plasterki
szynkiłyżeczka
mąkiszczypta
soliodrobina
olejuPrzepis
1
Białka oddzielamy od
żółtek. Dodajemy do
białek sól i ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy do nich
żółtka i
mąkę. Mieszamy delikatnie do połączenia.
2
W międzyczasie kroimy
szynkę oraz
ser na mniejsze kawałki.
3
Rozgrzewamy patelnię, wlewamy na nią masę jajeczną, kiedy się lekko zetnie dodajemy
szynkę oraz
ser. Po chwili składamy na patelni omleta na pół, a następnie go przekładamy na drugą stronę, aby cała masa jajeczna się ścięła.
4
Opcjonalnie możecie dodać
szczypiorek czy inne, ulubione dodatki.

