Wykonanie

Jeśli lubicie słoikowe gotowce, albo
sos słodko-kwaśny z chińskich restauracji, jestem przekonana, że ten przepis przypadnie Wam do gustu. Jak zwykle jest szybki w przygotowaniu, zawiera tylko garstkę składników i będzie idealnym pomysłem na szybki obiad dla całej rodziny! Możecie nawet pominąć
kurczaka i przygotować go do słoików, lub podmienić
mięso na
tofu, aby uzyskać wegańską wersję. Możliwości jest cała masa i warto
mieć go w swoim przepiśniku :)Porcje: 4Składniki►
pierś z kurczaka [500 g]►
papryka [3 średnie sztuki – u mnie w 3 kolorach]►
ananas [1 puszka]► passata pomidorowa [200 g]►
mąka ziemniaczana [3 łyżeczki]►
ocet ryżowy [2-3 łyżeczki]►
olej [2 łyżki]Dodatkowo►
sól i
pieprz do smakuPrzygotowanie
Kurczaka i
paprykę oczyścić i pokroić w kostkę.Wrzucić na patelnię z rozgrzanym
olejem i smażyć, aż
mięso straci surowość. Doprawić szczyptą
soli i
pieprzu.Mieszankę na patelni zalać
wodą do momentu, aż składniki będą przykryte. Dodać passatę i pokrojonego
ananasa (bez zalewy) i wymieszać.
Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w połówce szklanki
wody, wlać do sosu i zamieszać. Redukować na średnim ogniu mieszając co jakiś czas, aż sos stanie się gęsty.Na koniec dodać
ocet (po łyżeczce) i sprawdzać smak. W razie potrzeby doprawić dodatkowo
solą, dodać więcej
octu lub kilka łyżek ananasowej zalewy.Smacznego!