ßßß
Znacie klasyczną, gęstą zupę o smaku brokuła i sera cheddar? U nas króluje jej zdrowsza, choć równie pyszna wersja! Jest kremowa, delikatnie serowa, sycąca i bardzo prosta w przygotowaniu. Jako bazy, możecie użyć dowolnego bulionu, np. tego na bazie domowych kostek rosołowych, można ją doprawić pod swój smak i z powodzeniem zmieniać proporcje. Sprawdzi się tu brokuł świeży, ale także mrożony, więc można ją przygotować o każdej porze roku!Porcje: 4-6 porcjiSkładniki► ziemniaki [500 g]► brokuły (świeże lub mrożone) [500 g]► mleczko kokosowe [400 ml / 1 puszka]► płatki drożdżowe lub parmezan [4 łyżki]Dodatkowo:► bulion warzywny [2 l]► czosnek granulowany [1/2 łyżeczki]► sól i pieprz [do smaku]PrzygotowanieObrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz umyte i pokrojone brokuły zalać bulionem i gotować na średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie (ok. 20-30 min).Po upływie tego czasu, dodać mleczko kokosowe, płatki drożdżowe i zamieszać.Doprawić do smaku.Zupa jest już gotowa, ale by była bardziej kremowa można krótko zmiksować ją blenderem ręcznym, aby część była zblendowana, a część nadal w kawałkach.Smacznego!