Wykonanie
Pitaja – smoczy
owoc pochodzi z Meksyku i Ameryki Środkowej, gdzie jest nazywany także
truskawkową gruszką. Według mnie daleko jej do
gruszki, jak i
truskawki. Bardziej przypomina mi
melona, tylko mniej słodkiego, nadzianego nasionami chia 😉 O smaku smoczego
owocu można długo dyskutować, jedni się nim zachwycają, drugim nie podchodzi, a jeszcze inni podziwiają wyłącznie jego wygląd – ja jestem gdzieś po środku tych wszystkich grup. Według mnie
pitaja może być ciekawym dodatkiem do sałatek, owsianek czy ozdobą koktajli.
Pitaja to
owoc kaktusa. Kwiaty
owocu kwitną tylko w nocy, dlatego też niekiedy nazywana jest “królową nocy” lub “księżycowym kwiatem”. Istnieją trzy odmiany smoczego
owocu – czerwona (na zdjęciu), z Kostaryki (z czerwonym miąższem) oraz żółta (z żółtą skórką i
białym miąższem).Czy jest zdrowy?Smoczy
owoc (
pitaja) zawiera witaminy A , B, a także wapń, żelazo, fosfor i… karoten. Jest zarówno małokaloryczny, jak i lekkostrawny, dlatego polecany jest szczególnie dla osób będących na diecie.
Owoc zawiera także dużo przeciwutleniaczy, które zapobiegają starzeniu się komórek oraz dużą ilość błonnika.Jak go jeść?łyżeczką, przekroić na pół i jeść jak
kiwipokroić na plastry i przekroić je na pół, jeść jak świeżego
ananasaobrać całą, dowolnie pokroić i dodawać do sałatek
Pitaja swoją nazwę “smoczy owoc” zawdzięcza wyglądowi – jej skórka wygląda niczym łuski smoka.
Zobacz też:
Sałatka owocowa – hit imprezy!
Owoce zapiekane pod koglem-moglem z
płatkami jęczmiennymiSałatka z
arbuzem,
fetą i
bazylią