Wykonanie
Uwielbiam takie śniadania. Pyszny, bardzo puszysty omlet plus
owoce i do tego
kawa. To jest taka chwila tylko dla mnie, siadam i delektuje się smakiem, w ciszy i spokoju, lub podczas rozmów przy wspólnym
stole. Wtedy jedzenie smakuje wyjątkowo dobrze. Omlet zrobicie na śniadanie dosłownie w kilka chwil, wystarczy zmiksować składniki i dać mu czas na upieczenie. Podczas gdy omlet się smaży ja zaparzam
kawkę. To połączenie idealne i polecam go każdemu.Życzę wam miłego dnia i smacznego. No i mamy już środę czyli półmetek jak ja to mówię. Jeszcze trzeba dwa
razy wstać i będzie weekend. Ten czas tak szybko leci - wam też ? Za oknem jeszcze ciemno i 0 stopni, przepowiadają ocieplenie i nawet 8 stopni na plusie. Czyli zima sobie pójdzie, a śnieg stopnieje. Szkoda. No ale i tak czemam na wiosnę. Buziaki i uśmiechy na cały dzień.Składniki:- 2
jajka- szczypta
soli- 1 łyżeczka
cukru- 2 łyżki
mąki pszennej-
olej kokosowy do smażenia-
owoce (u mnie mrożone)-
cukier puder do posypaniaOddzielamy
białka od
żółtek.
Białka ubijamy ze szczyptą
soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy
cukier. Następnie dodajemy po jednym
żółtku i miksujemy na najmniejszych obrotach, wsypujemy porcjami
mąkę i delikatnie mieszamy.Rozgrzewamy patelnię z odrobiną
oleju kokosowego, wylewamy masę i przykrywamy pokrywką, smażymy omlet na małym ogniu pod przykryciem z jednej strony,
potem delikatnie go przewracamy i rumienimy go z drugiej, już bez przykrycia.Omlet przekładamy na talerz, dodajemy
owoce i posypujemy
cukrem pudrem.