Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu«
Schab chłopski
Polędwica fuet »
Sum wędzony w dzwonkach sous vide
-
sum- sol kamienna-
woda-
pieprz-
czosnek-
rozmarynSuma po wypatroszeniu solimy na mokro w zalewie 1litr
wody + 50g
soli +
przyprawy. Zalewy stosuje tyle, aby cała
ryba była w wodzie. Solenie prowadzimy w temp. do 10 st, najlepiej w lodówce ok. 16-18h w zależności od wielkości
ryby. Im
ryba większa tym czas dłuższy. Po wyjęciu z solanki wieszamy
rybę celem ocieknięcia, można dodatkowo osuszyć ją papierowymi ręcznikami. Z uwagi, że
sum był zacny, ok. 6kg został pocięty w dzwonki i tak został uwędzony.Wędzenie
suma w dzwonkach po osuszeniu prowadzone było na kratkach w wędzarni w temp. ok. 50 stopni do momentu uzyskania złotej barwy. Do wędzenia ryb zazwyczaj używam drewna olchowego i buku.Po uwędzeniu jeszcze letniego
suma wkładamy do woreczków i pakujemy odsysając powietrze za pomocą pakowarki.Wkładamy woreczki z
rybą do naczynia z
wodą w którym będziemy parzyć
rybę, albo lepiej brzmi obrabiać termicznie.
Temperatura obórki
ryby w dzwonkach to 60 stopni, czas 2h.Następnie wyjmujemy woreczki z
rybą i schładzamy. Tak przygotowana
ryba w woreczkach w warunkach chłodniczych może być dość długo przechowywana.
Rybka przygotowana tą metodą jest aromatyczna, delikatna wręcz
maślana, a zarazem zwięzła i soczysta.
Smacznego.niedziela, 28 stycznia 2018, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisy
Polędwica fuetSchab chłopskiPierniczki świąteczne
Pasztetowa drobiowo-wieprzowaSało z dzika
Tuńczyk wędzony
Udziec wędzony na zimno w ...
Kiełbasa smakowita_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.n--------------------------- http://www.meblestylo.pl/Pisz blog
zamów newsletter