Wykonanie
Chipsy z
marchewki to moja kolejna propozycja pysznych, warzywnych
chipsów. Po upieczeniu znikają bardzo szybko, nie wiadomo kiedy… 🙂 Jeżeli już zamierzacie robić jakiekolwiek
chipsy warzywne, wstawcie od razu dwie blaszki, bo po upieczeniu oczywiście warzywa stracą
wodę, co za tym idzie, swoją objętość. Zapraszam Was także do przepisów na
chipsy z
cukinii oraz
chipsy z
buraków, które są równie smaczne oraz chrupiące 🙂 Mam nadzieję, że warzywa w takiej formie przypadną Wam do gustu i po przepis będziecie wracać. Smacznego!Zobacz też:Frytki z
batatów z piekarnikaFrytki z piekarnika – jak zrobić pieczone frytki?Pieczone
ziemniaki łódeczki z piekarnikaCzas gotowania: 1 godzinaSkładnikijedna duża
marchew2 łyżki
olejupapier do pieczeniaopcjonalnie:
sólPrzepis1
Marchew dokładnie myjemy i kroimy w cienkie plastry. Najlepiej użyć do tego celu specjalnej mandoliny do warzyw. Będziemy
mieć gwarancję, że
chipsy będą równomiernie upieczone.2Plastry marchwii polewamy
olejem i mieszamy, aby każdy był nim pokryty.3Na blachę z piekarnika wykładamy papier do pieczenia i kładziemy plastry warzyw - ważne, aby na siebie nie nachodziły.4Wkładamy do piekarnika nagrzanego 130 stopni na godzinę . Aby przyrumienić
chipsy zwiększamy temperaturę do 140 pod koniec pieczenia.5Podajemy lekko posypane
solą.
