ßßß
Składniki na 2 porcje:ok. 600 g batatów1/2 łyżeczki tymianku1/2 łyżeczki mielonego pieprzu1/2 łyżeczki słodkiej paprykisól morska1 łyżka oleju rzepakowego
Piekarnik rozgrzać do 200 ºC.Bataty obrać, opłukać i osuszyć.Pokroić bataty w krótkie słupki, jak na frytki francuskie.W miseczce wymieszać olej z przyprawami (oprócz soli).W dużej misce umieścić pokrojone słodkie ziemniaki i wymieszać łyżką z olejem z przyprawami.Posolić ziemniaki (ja mam młynek z solą morską) i potrząsnąć kilka razy.Rozłożyć bataty na blasze do pieczenia wyłożonej papierem.Piec ok. 30 minut aż będą dość mocno zrumienione. Pod koniec pieczenia włączyć na kilka minut termoobieg.Podawać z ulubionym dodatkiem do frytek: u mnie był to majonez 😉