Soczyste, mocno przyrumienione mięsokurczaka. Miękkie i pyszne ziemniaki. Sos ze śmietanki i musztardy. To wszystko posypane pistacjami. Pyszne, łatwe i szybkie do przygotowania Tak upieczony kurczak z ziemniakami w sosie śmietankowomusztardowym sprawdzi się na obiad oraz kolację.Do przygotowania dania wykorzystałam produkty HELIO Natura Pistacje ePrezenty oraz StovitSkładniki:1 kg kawałków kurczaka podudzia5 małych ziemniaków1 i 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 30%3 czubate łyżeczki musztardy miodowejłyżeczka miodu Stovitokoło 20 g pistacji Helio Natura1 łyżka olejusól, pieprzPrzygotowanie:Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Umyte i osuszone kawałki kurczaka doprawiamy solą i pieprzem. Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wkładamy mięso i smażymy z każdej strony po około 5 minuty, aż ładnie się przyrumieni. Zdejmujemy z patelni, przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na patelnię z tłuszczem po smażeniu kurczaka wkładamy ziemniaki i smażymy na dużym ogniu przez ok 10 minut, aż zaczną się przyrumieniać na złoto. Po tym czasie ziemniaki przekładamy do naczynia z kurczakiem. Wstawiamy do gorącego piekarnika i zapiekamy przez około 20 minut. Śmietankę mieszamy z musztardą i miodem. Wlewamy do naczynia z podpieczonym mięsem i ziemniakami, posypujemy pokrojonymi pistacjami. Całości nie mieszamy. Wstawiamy do piekarnika w 180 stopniach i zapiekamy jeszcze przez około 20 minut.