Wykonanie
Spacerując wczoraj z psem nazbierałam
kasztanów i kolorowych liści. Po prostu nie mogłam się powstrzymać, takie piękne, kolorowe leżały na trawie. Już znalazły swoje miejsce w moim pokoju, wśród świeczek i jesiennych dekoracji. Zbierając skarby jesieni, której zresztą mamy dzisiaj pierwszy dzień, przypomniało mi się pyszne danie, które zawsze robiła nam mama w jesienne wieczory. To
ryż z jabłkami zapiekany w piekarniku z dużą ilością
cynamonu. I taki właśnie
ryż przygotowałam wczoraj na kolację dla rodzinki. Mówię wam, jaki on był pyszny a jak pachniało całe mieszkanie
jabłkami i
cynamonem. Dla mnie to takie smaki z dzieciństwa i miłe wspomnienia. Dzisiaj też sobie pójdę po pracy na spacer i również pewnie przyniosę jakieś skarby. Miłego piąteczku kochani.Składniki:- 200 g
białego ryżu- 4-5
jabłek- 2 łyżki
miodu- 1 łyżeczka
cynamonu + pół łyżeczki do posypania na wierzchu- 500 ml
mleka- łyżeczka
masła do wysmarowania formyDo garnka wlewamy
mleko i zagotowujemy. Wsypujemy
ryż i dodajemy 1 łyżkę
miodu. Gotujemy na małym ogniu do miękkości
ryżu - u mnie to trwało około 20 minut. Jeżeli będzie taka potrzeba to dolewamy
mleka - jeżeli
ryż będzie zbyt gęsty.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach i dodajemy
cynamon i łyżkę
miodu.Formę do zapiekania smarujemy
masłem. Wykładamy połowę
ryżu, następnie warstwę
jabłek i ponownie warstwę
ryżu. Na wierzchu posypujemy jeszcze
cynamonem.Naczynie do zapiekania wkładamy do piekarnika, temperatura 150 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy przez 25 minut. Od razu podajemy jeszcze ciepły.Smacznego.
Ryż przygotowałam w mini garnkach żeliwnych od Ballarini . Jeden garnek to porcja dania dla jednej osoby. Bardzo lubię przygotowywać takie zapiekanki w tych naczyniach. Garnek ma pojemność 250 ml i bardzo długo po pieczeniu czy gotowaniu trzyma ciepło, pasuje do wszystkich kuchenek i piekarników. Dania podane w takich mini garnkach żeliwnych świetnie się prezentują na
stole.