ßßß Cookit - przepis na Tofucznica z wegańskim bekonem

Tofucznica z wegańskim bekonem

nazwa

Wykonanie

Tofucznica to klasyk wegańskich śniadań, wcześniej przygotowywałam ją z dodatkiem szpinaku i pieczarek czyli super zdrowo i warzywnie. Tofucznica jest idealnym białkowo-tłuszczowym wegańskim śniadaniem. Dzisiaj postanowiłam zrobić ją w wersji „klasycznej jajecznicy” czyli z bekonem. Wegański bekon, który wymyśliłam do tego przepisu nie jest bylejak – zrobiłam go z tempehu, czyli fermentowanej soi i zawiera jeszcze więcej białka niż tofu. Nie uwierzycie jak bardzo na smak wpływa dodatek tych chrupiących małych kosteczek bekonowego tempehu!
Przepis dostępny również w formie filmowej.
Składniki na 1 porcję
Bekon:
50g tempehu naturalnego
1 łyżeczka wędzonej papryki
½ łyżeczki wędzonej soli
1 łyżeczka syropu daktylowego
1 łyżeczka oleju kokosowego
Tofucznica:
200g tofu naturalnego
2 małe cukinie lub jedna średnia
½ szklanki mleka kokosowego
½ łyżeczki czarnej soli
1 łyżeczk kurkumy
3 łyżeczki płatków drożdżowych
sól i pieprz do smaku,
1 łyżeczka oleju kokosowego
Tempeh posiekać w drobną kostkę i podsmażyć na oleju kokosowym. Następnie zmiejszyć ogień i dodać wędzoną paprykę i sól, całość dobrze wymieszać, dodać syrop daktylowy i mieszać jeszcze przez chwilę aby wszystkie kawałki tempehu pokryły się w przyprawach. Następnie odłożyć bekon na talerz, a na tej samej patelni przygotować tofucznicę.
Cukinie obrać i pokroić w drobną kostkę, wrzucić na patelnie i podsmażyć na oleju kokosowym z dodatkiem szczypty soli, aż cukinia puści odrobinę soku.
Do cukinii dodać porwane drobno tofu, zalać połową mleka kokosowego, dodać wszystkie przyprawy i całość podsmażać mieszając. Pod koniec dodać więcej mleka kokosowego, całość ponownie dobrze wymieszać. Wyłączyć ogień i dodać 3/4 odłożonego wcześniej bekonu, wymieszać.
Tofucznicę przełożyć na talerz, posypać resztą bekonu i dodać ulubione dodatki np. awokado, pomidorki kotajlowe czy ulubione pieczywo.
Oceń przepis:
Przepis na
Opublikowano
2017-09-12
Czas przygotowania
10M
Czas gotowania
10M
Całkowity czas
20M
Średnia ocena
4 . 5
na podstawie 2 ocen
Źródło:http://www.grochemogarnek.pl/2017/09/tofucznica-z-weganskim-bekonem