Wykonanie
Aromatyczny krem z dyni to kolejna propozycja wykorzystania dyni podczas przyrządzania codziennych posiłków. Jest to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych zup i kremów. Krem jest nasycony aromatem i smakiem
imbiru i
chili, ale nie jest ostra, może być, ale to od Was zależy jak dużo
chili użyjecie.mała
dynia (moja w skórce ważyła ponad 700g, a po obraniu niecałe 550g)trzy średnie
cebuleokoło 3cm
imbiru lub półtorej łyżeczki
przyprawytrzy ząbki
czosnkudwie średnie
marchewkiokoło 200ml
śmietanki kremówki, tj. 30%gruby świeży
szczypiorekokoło 1l
wywaru mięsno-warzywnego
przyprawy: pół łyżeczki
przyprawy chiliW pierwszej kolejności należy obrać i wydrążyć
dynię.
Cebulę i
czosnek pokroiłam niedbale na mniejsze kawałki.Na głębokiej patelni (moja ma średnicę….. i wysokość…..) rozgrzałam
oliwę a następnie wrzuciłam
cebulę i
czosnek.Gdy
czosnek z
cebulą na średnim ogniu się szkliły, kroiłam
dynię na mniejsze kawałki i wrzucałam od razu na patelnię. Ogień zwiększyłam na większy.Następnie obrałam
marchew i pokroiłam na mniejsze kawałki i też dorzuciłam do warzyw na patelni.Doprawiłam
imbirem i
chili.Często mieszając czekałam aż
dynia zmięknie.Gdy
dynia była miękka, wlałam
wywar mięsno-warzywny, tak by w całości zakrył warzywa na patelni. Jeżeli wolicie by krem był rzadszy aniżeli tradycyjny krem, należy wlać przynajmniej o połowę więcej
wywaru. Gotowałam do całkowitej miękkości wszystkich warzyw.Pod koniec gotowania doprawiłam
solą i ponownie
chili do smaku.Następnie przy użyciu blendera zmiksowałam wszystko na gładką masę.Postawiłam na ogniu i podgrzewałam na najmniejszym ogniu.Następnie dodałam
śmietankę i dokładnie wymieszałam. Zdjęłam z ognia.Pokroiłam
szczypiorek i obsypałam nim zupę na talerzu.Smacznego!Polecam inne przepisy z wykorzystaniem dyni:Jeżeli podobają Ci się nasze przepisy, możesz nas wesprzeć, przekazując darowiznę. Dziękujemy!PLNEURGBP(No Ratings Yet)Loading...