Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Leśna pasta grzybowa
Kiełbasa smakowita »
Boczek Sous Vide

Składniki:-
boczek wieprzowy- trawa żubrowa-
rozmaryn-
czosnek-
sos sojowy-
żelatyna- peklosól +
sól 1:1 20-25g/kg- osłonki poliamidowe
Boczek tniemy na kawałki pasujące wymiarem do osłonek poliamidowych lub barierowych. Docinamy tak aby wchodził dość ciasno. Następnie nacinamy skórę w kratkę, dzięki
czemu będzie lepiej się peklował od tej strony.
Boczek solimy na sucho. Nacieramy mieszanka
soli z peklosolą i dodajemy
przyprawy.
Boczek stawiamy w chłodnym miejscu na 5-7 dni. Codziennie go przewracamy w powstałej zalewie.Po tym czasie przygotowujemy osłonkę, zawiązujemy jej jeden koniec lub zaciskamy klipsem. Wkładamy
boczek do osłonki wsypujemy łyżeczkę
żelatyny i dolewamy troszkę
wody, aby wypełniła puste miejsca z powietrzem. Można włożyć do środka trawkę żubrową. Zaciskamy drugi koniec lub zawiązujemy.Wkładamy przygotowany
boczek do naczynia w którym będziemy parzyć go metodą sous vide. Czas parzenia 7 godzin w temp. 65 stopni. Po tym czasie wieszamy go w chłodnym miejscu i następnie po ostygnięciu najlepiej jest powiesić w lodówce.Smacznegoczwartek, 28 września 2017, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisy
Udziec wędzony na zimno w ...
Kiełbasa smakowita
Boczek Sous VideLeśna pasta grzybowa
Golonka z
indyka wędzona i ...Galareta z dzikaWędzona
ośmiornica_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter