ßßß Cookit - przepis na Buraczki w occie – proste i pyszne

Buraczki w occie – proste i pyszne

nazwa

Wykonanie

Buraczki w occie – proste i pyszne
Składniki na 1 kg
1 kg małych buraków
700 ml octu zwykłego
400 g cukru
5 listków ziela ang.
15 ziarenek pieprzu
1-2 laski cynamonu
5 całych goździków
6 całych ziaren kardamonu
2 łyżeczki soli
Buraki całe wraz ze skórą wrzucamy do wrzątku i gotujemy 30 min.
Następnie po przestudzeniu obieramy ze skóry.
Kroimy w grubsze plastry.
Zalewa
Ocet wraz z cukrem i pozostałymi składnikami doprowadzamy do wrzątku. Zmniejszamy grzanie na minimum i gotujemy jeszcze chwilę * ok. 10 min.
Buraki wkładamy do wyparzonych czystych słoiczków i zalewamy zalewą.
Zakręcamy od razu słoiczki nakrętkami i stawiamy je do góry dnem na całą noc.
Buraczki są już dobre do jedzenia na następny dzień.
Źródło:http://panikucharka.pl/przetwory/buraczki-occie-proste-pyszne