Wykonanie
Buraczki w occie – proste i pyszne

Składniki na 1 kg1 kg małych
buraków700 ml
octu zwykłego400 g
cukru5 listków ziela ang.15 ziarenek
pieprzu1-2 laski
cynamonu5 całych
goździków6 całych ziaren
kardamonu2 łyżeczki
soliBuraki całe wraz ze skórą wrzucamy do wrzątku i gotujemy 30 min.Następnie po przestudzeniu obieramy ze skóry.Kroimy w grubsze plastry.Zalewa
Ocet wraz z
cukrem i pozostałymi składnikami doprowadzamy do wrzątku. Zmniejszamy grzanie na minimum i gotujemy jeszcze chwilę * ok. 10 min.
Buraki wkładamy do wyparzonych czystych słoiczków i zalewamy zalewą.Zakręcamy od razu słoiczki nakrętkami i stawiamy je do góry dnem na całą noc.
Buraczki są już dobre do jedzenia na następny dzień.

