ßßß
Przepis na ten makaron podsunął mi mój wujaszek, Leszku bardzo ci dziękuje, bo sosik serowy wyszedł wspaniały w smaku. Ja bardzo lubię makaron i pojawia się on u mnie dość często. Tak więc zachęcam was do wypróbowania. Mi bardzo smakowało i ten przepis zapisuje do ulubionych. W zasadzie możecie go zrobić z każdym rodzajem makaronu.Zapraszam :-)Składniki:- dowolny makaron - ja miałam rurki 400 g- 200 g sera gorgonzola- 1 cebula- 4 łyżki śmietany 18%- 100 ml białego wina półwytrawnego- szczypta soli- świeżo zmielony pieprz- kilka plasterków szynki parmeńskiej- natka pietruszki- łyżka masłaWykonanie:Do garnka wrzucić masło i dodać pokrojoną w kostkę cebulę, chwilkę ją poddusić. Dodać pokruszony ser gorgonzola i na małym ogniu go rozpuścić, mieszać. Jak już ser się dobrze rozpuści to dodać śmietanę i wymieszać, aż składniki dobrze się połączą. Następnie wlać wino i gotować jeszcze 10-15 minut, aż procenty z wina wyparują. Doprawić odrobiną soli i świeżo zmielonym pieprzem. Ugotować makaron all dente i odcedzić. Wrzucić makaron do sosu i wymieszać. Przełożyć na talerze i posypać pokrojoną szynką parmeńską i natką pietruszki.Porcja dla 3-4 osób.
