Wykonanie
Placki ziemniaczane w wydaniu szwajcarskim, ichnia potrawa narodowa.Składniki:½ kg zwartych
ziemniaków300 g filetu z
łososia1 łyżka
masła200 ml
śmietany3 ząbki
czosnku1 łyżka posiekanego
koperkuoliwasól,
pieprzcząstki
cytrynySposób przygotowania:
Śmietanę łączymy z posiekanym
czosnkiem i
koperkiem, doprawiamy
solą i
pieprzem, odstawiamy do lodówki, żeby się „przegryzło”.
Ziemniaki obieramy i w całości gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie ok. 10 minut. Ostawiamy do ostygnięcia. Na patelni rozgrzewamy
masło z dodatkiem
oliwy. Kładziemy posypany
solą i
pieprzem filet z
łososia skórą do dołu, przykrywamy i dusimy ok. 10 minut. Studzimy. Ostudzone
ziemniaki ścieramy na tarce jarzynowej, o dużych oczkach.
Łososia dzielimy na małe kawałeczki, uważnie oddzielając ości i dorzucamy do
ziemniaków. Dodajemy też tłuszcz pozostały na patelni po duszeniu. Doprawiamy odrobinę do smaku i delikatnie wyrabiamy. Z masy formujemy nieduże placuszki i smażymy je na mocno rozgrzanej
oliwie ok. 2 minut z każdej strony.Podajemy z sosem
śmietanowo –
czosnkowym, skropione
sokiem z cytryny.