Wykonanie
Zachciało mi się domowych
lodów, tylko takich innych niż zazwyczaj. :) Coś oryginalnego, czego jeszcze nigdy nie
jadłam. Co najlepsze, ten przepis nie wymaga posiadania maszyny do
lodów i misy, na mrożenie której nie zawsze mam czas i miejsce w zamrażarce. Nie są to też
lody wymagające wyciągania ich z zamrażarki i miksowania. Po prostu mieszacie wszystkie składniki, a
lody robią się same :D. Wychodzą przepyszne. Są nieco inne w konsystencji niż zwykłe
lody na bazie
jajek i kremówki, ale równie dobre. Gęste, kremowe i lekko maślane za sprawą sporej ilości
masła orzechowego. Brownie to tylko wisienka na torcie :). Polecam!Przepis pochodzi z tej amerykańskiej strony. W przepisie wykorzystana jest gotowa, usztywniona kremówka (nie do kupienia w Polsce) dlatego podaje jej zamiennik, który można wykonać w domu. :)Składniki:1/4 szklanki
wody1 łyżeczka
żelatyny1/2 łyżeczki cream of
tartar1 3/4 szklanki
śmietany kremówki 30%3 łyżki
cukru pudru1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii1 puszka
mleka skondensowanego, słodzonego2/3 szklanki
masła orzechowego (gładkiego)3 szklanki pokruszonego ciasta browniePrzygotowanie:W pierwszej kolejności przygotować usztywnioną kremówkę. Do
wody wrzucić
żelatynę i pozostawić do napęcznienia (2-3 min).
Żelatynę rozpuścić następnie w mikrofali lub nad parą
wodą (nie doprowadzając do zagotowania!). Odstawić na bok do przestygnięcia. W międzyczasie wlać kremówkę do miski. Dodać cream of
tartar i
cukier puder i ubić na sztywno uważając by nie przebić
śmietany. Do
żelatyny dodać łyżkę kremówki, wymieszać, a następnie całość przelać do ubitej
śmietany i szybko zmiksować. Dodać ekstrakt i ponownie zmiksować. Odstawić na bok.W osobnej misce zmiksować
mleko skondensowane z
masłem orzechowym. Dodać usztywnioną kremówkę, brownie i wymieszać delikatnie
łopatką. Przelać do plastikowego kontenera i zamrozić.