ßßß Cookit - przepis na Lody "masło orzechowe & brownie"

Lody "masło orzechowe & brownie"

nazwa

Wykonanie

Zachciało mi się domowych lodów, tylko takich innych niż zazwyczaj. :) Coś oryginalnego, czego jeszcze nigdy nie jadłam. Co najlepsze, ten przepis nie wymaga posiadania maszyny do lodów i misy, na mrożenie której nie zawsze mam czas i miejsce w zamrażarce. Nie są to też lody wymagające wyciągania ich z zamrażarki i miksowania. Po prostu mieszacie wszystkie składniki, a lody robią się same :D. Wychodzą przepyszne. Są nieco inne w konsystencji niż zwykłe lody na bazie jajek i kremówki, ale równie dobre. Gęste, kremowe i lekko maślane za sprawą sporej ilości masła orzechowego. Brownie to tylko wisienka na torcie :). Polecam!
Przepis pochodzi z tej amerykańskiej strony. W przepisie wykorzystana jest gotowa, usztywniona kremówka (nie do kupienia w Polsce) dlatego podaje jej zamiennik, który można wykonać w domu. :)
Składniki:
1/4 szklanki wody
1 łyżeczka żelatyny
1/2 łyżeczki cream of tartar
1 3/4 szklanki śmietany kremówki 30%
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 puszka mleka skondensowanego, słodzonego
2/3 szklanki masła orzechowego (gładkiego)
3 szklanki pokruszonego ciasta brownie
Przygotowanie:
W pierwszej kolejności przygotować usztywnioną kremówkę. Do wody wrzucić żelatynę i pozostawić do napęcznienia (2-3 min). Żelatynę rozpuścić następnie w mikrofali lub nad parą wodą (nie doprowadzając do zagotowania!). Odstawić na bok do przestygnięcia. W międzyczasie wlać kremówkę do miski. Dodać cream of tartar i cukier puder i ubić na sztywno uważając by nie przebić śmietany. Do żelatyny dodać łyżkę kremówki, wymieszać, a następnie całość przelać do ubitej śmietany i szybko zmiksować. Dodać ekstrakt i ponownie zmiksować. Odstawić na bok.
W osobnej misce zmiksować mleko skondensowane z masłem orzechowym. Dodać usztywnioną kremówkę, brownie i wymieszać delikatnie łopatką. Przelać do plastikowego kontenera i zamrozić.
Źródło:http://jedzeniezpasja.com/index.php?blog&nid=177