Wykonanie
Święta Wielkanocne bez jajek? Chyba nikt z nas sobie tego nie może wyobrazić, jednak zamiast klasycznie podanych jaj – zaszalej w tym roku i zaskocz rodzinę czymś, czego dotąd nie robiłaś/eś!
Jajka to prawdziwy symbol świąt wielkanocnych. Jest doskonałym i obowiązkowym daniem na świątecznym
stole.


Składniki:200 ml letniej
wody15 g
drożdży350 g mąkipszennej30 g
otrębów pszennych1 płaska łyżeczki
soli1 płaska łyżeczka
cukru1 łyżka
oliwy8
jajek ugotowanych na twardoWykonanie:
Drożdże rozpuszczamy w wodzie. Dodajemy
mąkę,
sól,
cukier i
otręby, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Wyrabiamy około 10 minut, aż ciasto będzie sprężyste. Ciasto przekładamy do miski i przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy 60 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. W tym czasie
jajko gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy, dzielimy na osiem części, lekko rozwałkowujemy. Na każdym kawałku układamy
jajko. Zlepiamy ciasto, formujemy kulę i zlepiamy brzegi.
Jajka w cieście umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zlepieniem do dołu. Bułeczki smarujemy roztrzepanym
jajkiem. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie pieczemy w 200 st. C około 25 minut do zarumienienia. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.
Jajka podajemy najlepiej przekrojone na pół, z
majonezem lub
keczupem. Smacznego!
