Wykonanie
Dieta bezmleczna zmusza do kombinowania owsiankoholików. W jaki sposób przygotować
płatki bez
mleka, aby nie smakowały jak papier? Najlepszym rozwiązaniem jest wykorzystanie
mleka roślinnego, np.
kokosowego lub
ryżowego. Kiedy jednak nie ma się żadnego w lodówce warto sięgnąć po
owoce. Najlepsze oczywiście są te sezonowe. Ja dzisiaj zajadam się
czerwonymi porzeczkami. Po ugotowaniu w połączeniu z owsianką nadają jej one smak letniego kompotu. Osoby, które nie lubią kwaśnego mogą dosłodzić
płatki miodem lub innym słodzikiem, np.
syropem klonowym lub
cukrem trzcinowym.Jeżeli masz więcej czasu na przygotowanie śniadania to polecam Ci przepis na pieczoną owsiankę z
porzeczkami . Co prawda przepis zawiera
mleko krowie, niemniej spokojnie można zastąpić go
wodą lub dowolnym
mlekiem roślinnym. Owsianka z wersji pieczonej smakuje jak deser. Można ją jeść w wersji na ciepło lub na zimno.
Przepis na owsiankę z
porzeczkamiPożywne śniadanie w wersji bez
mleka.Składniki na jedną porcję:5 łyżek
płatków owsianych górskich1/2 szklanki
porzeczek (warto
mieć kilka dodatkowych sztuk, aby udekorować
płatki przed podaniem)1/2 szklanki
wody1 łyżeczka
miodu (dałam akacjowy, który ma delikatny smak)Sposób przygotowania:Do garnka wsypuję owsiankę i
porzeczki, które zalewam
wodą. Zagotowuję od czasu do czasu mieszając. Owsianka jest dobra, gdy
płatki są miękkie, a
porzeczki zaczną puszczać sok. Dosładzam
miodem do smaku tuż przed podaniem.Gdyby owsianka okazała się zbyt sucha można dodać więcej
wody.
A Ty jak przygotowujesz owsiankę bez mleka?Spodobał Ci się ten przepis? Skomentuj go lub podziel się nim z innymi.Sprawdź także:Owsianka z karmelizowanymi
bananamiAromatyczna owsianka z
sokiem pomarańczowym i
bananem