Wykonanie

Najpopularniejsze i najprostsze w zrobieniu, to chyba
ogórki kiszone na zimę. Ja robię małosolne, są wtedy idealne, nie za kwaśne i nie za słone , takie w sam raz. W tym roku moje ogóreczki rosną bardzo wolno, dopiero się u mnie zaczynają, jak większość moich warzyw, ale to tak jest jak się późno sadzi.Składniki:
Ogórki gruntowe (im mniejsze tym lepsze)
koper (dwie mniejsze lub jedna duża gałązka do słoika czasem może być więcej ja lubię dużo
kopru)ząbki
czosnku (ja
daję jeden duży, albo dwa małe do każdego słoika)
chrzan (u mnie kawałek 2cm do każdego słoika)Zalewa:Na każdy liter
wody 1 i 1/4 łyżki
soli.Do wymytych litrowych słoików wkładamy
koper,
czosnek i
chrzan. W wyłożonych
przyprawami słoikach układamy ściśle
ogórki.
Wodę ze
solą gotujemy. Wrzącą
wodą zalewamy
ogórki. Zakręcamy nakrętką i obracamy do góry dnem słoik, najlepiej na całą noc. Następnego dnia słoiki obracam i trzymam je jeszcze dwa dni na świetle zanim wyniosę je do spiżarki, podobno lepiej się wtedy kiszą. Smacznego !!!


















