Wykonanie
Zielone koktajle ze względu na swoje zalety przebojem zdobywają świat zdrowego żywienia! Zielone koktajle składają się wyłącznie z surowych składników, przez co wzrasta ich wartość odżywcza. Wysoka temperatura podczas procesu gotowania zabija wiele cennych substancji występujących w pożywieniu. Zielone koktajle zawierają witaminy, przeciwutleniacze, substancje przeciwzapalne, błonnik,
wodę. Różnorodność składników, które można wykorzystać od przygotowania zielonych koktajli jest ogromna. Istnieje tyle możliwości łączenia zielonolistnych warzyw z
owocami, że możecie pić inny koktajl każdego dnia. Ja dziś połączyłam dla Was
szpinak,
rukole,
banana,
borówki z odrobiną
mleka migdałowego i
syropu klonowego.Składniki, 1 duża porcja:2 duże garście
szpinaku baby2 garście
rukoli2 garście
borówek1
banan3/4 szklanki
mleka migdałowego1 płaska łyżka
syropu klonowegoWykonanie:
Szpinak i
rukolę opłukać, włożyć do kielicha blendera, dodać obranego
banana,
borówki oraz
mleko migdałowe. Wszystko miksować na największych obrotach przez minimum minutę, aż otrzymamy gładką i jedwabistą konsystencję.Następnie sprawdzić smak koktajlu, jeśli Wam odpowiada możecie pominąć
syrop klonowy. Ja lubię jego smak dlatego po pierwszym zmiksowaniu dodaję łyżkę
syropu i miksuję ponownie przez chwilę.