ßßß
3 białka300 g mielonych migdałów *szczypta soli150 g drobnego cukru1 op. cukru o smaku migdałowym1/4 szkl. cukru pudru do obtoczenia ciasteczekBiałka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Migdały wymieszać z cukrem i cukrem migdałowym, dodać je do białek i wymieszać łyżką . Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Cukier puder przesiać na talerz. Łyżką nabierać masę migdałową , po 1 - 1 1/2 łyżki na ciasteczko . Uformować kulki ( 12-18 ciasteczek) i obtoczć je z każdej strony w cukrze pudrze. Ciasteczka układać na blaszce, lekko je spłaszczając . Piekarnik rozgrzać do 170 st. z termoobiegim . Piec ciasteczka 20 min (mniejsze) lub 25 min , jeśli są większe . Wystudzić na blaszce. * Można użyć migdałów mielonych bez skórki lub 200 g bez skórki i 100 g ze skórką
Kategoria:CIASTECZKAAutor(ka): hit2006 Czas publikacji: sobota, 06 sierpnia 2016 15:56OpcjePoleć znajomemu wpis „CIASTECZKA MIGDAOWE NA BIAŁKACH”Polecane wpisyCIASTECZKA MARCEPANOWECiasteczka marcepanowe ( 16 szt.) 200 g masy marcepanowej 100 g zimnego masła 1 szkl. mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 żółtko kilka łyżek migdałów w słuKRUCHE CIASTECZKA - RURKI Z DŻEMEMKruche ciasteczka - rurki z dżemem (24 szt.) 2 00 g kwaśnej śmietany 18% 300 g masła 3 czubate szkl. mąki 2 płaskie łyżeczki cukru 1/4 łyżeczki wanilii w proszkCIASTECZKACiasteczka migdałowe 2 szkl. mąki 1 szkl. mielonych migdałów 200g masła 1/3 szkl cukru 2 żółtka esencja migdałowa 100g całych migdałów 1 żółtko do posmarowaniaKajmakowe kuleczkiOstatnio mam sporo na głowie, praca, dom, remont i tak w kółko ;) Budowa się rozkręca, powoli będziemy robić ogrzewanie i musimy wybrać odpowiednie grzejniki ,Rogale św. MarcinaTradycyjne rogale, które wywodzą się z Poznania, tam też, co roku, przygotowywane są z okazji święta 11 listopada. Muszę przyznać, że poznańskich rogali nie miaTrackback