Wykonanie
Dzisiaj W KUCHENNYM OKNIE przedstawiam Wam przepis na
fasolkę szparagową w słoikach na zimę.Konserwując corocznie tę
fasolkę opieram się na przepisie zameszczonym w niepokaźnej ksążce Siostry Leonilli "Nie tylko Sałatki".Wykonanie
fasolki szparagowej w słoikach jest proste, a zimową
porą możemy cieszyć się jej smakiem, bo jest bardzo smaczna.

Składniki :2 kg
fasolki szparagowej żółtej lub zielonej bez włókien1 płaska łyżka
soli kamiennej niejodowanej4 -5 l
wodyZalewa :3 l
wody4½ płaskie łyżki
soli1½ płaskie łyżki
cukruWykonanie :Słoiki i zakrętki myjemy i wyparzamy we wrzącej wodzie.
Fasolkę oczyszczamy, dokładnie myjemy w zimnej wodzie, odcinamy końcówki.Ok. 5 litrów
wody gotujemy z dodatkiem 1 łyżki
soli.Do gotującej się
wody wkładamy
fasolkę i gotujemy 3 minuty.Odcedzamy i przelewamy zimną
wodą.Układamy ciasno w słoikach, pozostawiając ok. 3 cm wolnej przestrzeni od góry słoika.Wykonujemy zalewę, gotując
wodę z dodatkiem
soli i
cukru. Po częściowym przestudzeniu zalewamy nią
fasolkę, zamykamy słoiki i gotujemy 30 minut od momentu zagotowania.Zdejmujemy pokrywę garnka, a słoiki wyjmujemy po całkowitym ostudzeniu.Następnego dnia ponownie gotujemy 30 minut. Gorące słoiki wyjmujemy , odwracamy do góry dnem , po 5 minutach odwracamy zakrętką do góry. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia, przechowujemy w chłodnym miejscu.



Polecam również :