ßßß Cookit - przepis na FASOLKA SZPARAGOWA W Sďż˝OIKACH NA ZIMďż˝

FASOLKA SZPARAGOWA W S�OIKACH NA ZIM�

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj W KUCHENNYM OKNIE przedstawiam Wam przepis na fasolkę szparagową w słoikach na zimę.
Konserwując corocznie tę fasolkę opieram się na przepisie zameszczonym w niepokaźnej ksążce Siostry Leonilli "Nie tylko Sałatki".
Wykonanie fasolki szparagowej w słoikach jest proste, a zimową porą możemy cieszyć się jej smakiem, bo jest bardzo smaczna.
Składniki :
2 kg fasolki szparagowej żółtej lub zielonej bez włókien
1 płaska łyżka soli kamiennej niejodowanej
4 -5 l wody
Zalewa :
3 l wody
4½ płaskie łyżki soli
1½ płaskie łyżki cukru
Wykonanie :
Słoiki i zakrętki myjemy i wyparzamy we wrzącej wodzie.
Fasolkę oczyszczamy, dokładnie myjemy w zimnej wodzie, odcinamy końcówki.
Ok. 5 litrów wody gotujemy z dodatkiem 1 łyżki soli.
Do gotującej się wody wkładamy fasolkę i gotujemy 3 minuty.
Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Układamy ciasno w słoikach, pozostawiając ok. 3 cm wolnej przestrzeni od góry słoika.
Wykonujemy zalewę, gotując wodę z dodatkiem soli i cukru. Po częściowym przestudzeniu zalewamy nią fasolkę, zamykamy słoiki i gotujemy 30 minut od momentu zagotowania.
Zdejmujemy pokrywę garnka, a słoiki wyjmujemy po całkowitym ostudzeniu.
Następnego dnia ponownie gotujemy 30 minut. Gorące słoiki wyjmujemy , odwracamy do góry dnem , po 5 minutach odwracamy zakrętką do góry. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia, przechowujemy w chłodnym miejscu.
Polecam również :
Źródło:http://wkuchennymoknie.blox.pl/2016/07/FASOLKA-SZPARAGOWA-W-SLOIKACH-NA-ZIME.html