Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu«
Węgorz w galarecie po suwalsku
Szynki "żubrze" prasowane

Składniki:-
szynki wieprzowe- trawa
żubrówka-
sos sojowy (dobrej jakości)- peklosól 17-20g/kg- osłonki barierowe lub
szynkowarSposób wykonania:Przed peklowaniem
szynki docinamy w całości do wymiaru
szynkowara lub osłonek barierowych.
Szynki peklujemy na mokro z nastrzykiem 15%. Do zalewy peklującej dodajemy
sos sojowy oraz trawę
żubrówkę. Solankę przygotowujemy na podstawie tabeli. Peklowanie prowadzimy w chłodnym miejscu (ok. 6 stopni) przez 3-5 dni.Następnie
szynki układamy w szynkowarze lub wkładamy do osłonek barierowych. Jeśli są to dwa kawałki to należy strony którymi będą się stykać zmiękczyć tłuczkiem do
mięsa i posypać
żelatyną. Można na dno lub górę
mięsa (bloku) położyć kilka trawek żubrowych. Jeśli używamy
szynkowaru to wkładamy do niego
torebki do tego przeznaczone i po napełnieniu zawiązujemy je, dociskamy górną pokrywę sprężyną i odstawiamy na 1-2h w chłodnym miejscu. W tym czasie
wodę w naczyniu do parzenia podgrzewamy do ok. 90 stopni, wkładamy
szynkowar lub napełnione osłonki barierowe i parzymy wyrób do osiągnięcia wewnątrz temp. ok. 70-72 stopnie. Zazwyczaj jest to ok. 1h 30 min do 1h 45 min.Po tym czasie wyjmujemy
szynkowar lub osłonki z
szynką z
wody i wstawiamy do naczynia z zimną
wodą, najlepiej bieżąca na 15-20min. Następnie przenosimy w chłodne miejsce o temp. poniżej 10 stopni i przenosimy do lodówki do następnego dnia.Smacznegośroda, 13 lipca 2016, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisy
Szynki "żubrze" prasowane
Węgorz w galarecie po ...Zając w
śmietanie - 1968r
Polędwica z dzika pieczona w ...Chorizo PoloniaPaleta Polonia
Dorsz w
oleju - konserwa ...Stynka w pomidorach - ...
Schab prasowanyOzór dzika wędzony_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter