ßßß Cookit - przepis na Wielkie grillowanie

Wielkie grillowanie

nazwa

Wykonanie

Za górami i lasami, w pięknym miejscu pomiędzy sosnami, stoi piękna chatka a w niej ludzi gromadka - nie nie to nie będzie bajka, chociaż jak się tak zastanowię to miejsce jest magiczne. Zawsze jak tam jeżdżę to odpoczywam, relaksuje się i głęboko oddycham. Lato kojarzy mi się ze spotkaniami rodzinnymi, ze znajomymi, z grillem i pysznym jedzeniem. Lenistwem, słońcem i radością. Zwłaszcza weekendy spędzamy aktywnie, po całym tygodniu w pracy mamy ochotę oderwać się od tego wszystkiego.
Ostatni weekend spędziłam u rodziców, spotkaliśmy się w dużym rodzinnym gronie na małej imprezce grillowej. Pogoda cały dzień nie mogła się zdecydować w jaką stronę idzie, ale po południu na szczęście się wypogodziło i przestało padać.
Na grillu znalazły się produkty z masarni Władysławowo - Zawistowski . To dla nas nowość, nigdy nie próbowaliśmy ich wyrobów. Będę szczera - jestem osobiście bardzo wymagająca jeżeli chodzi o wędliny, mój tato sam robi szynki i kiełbasy, więc wiem czego oczekuje. I muszę wam powiedzieć, że się nie rozczarowałam. Mam swoje ulubione typy, zresztą każdy je miał.
Masarnia Zawistowski to rodzinna firma z województwa kujawsko-pomorskiego, której tradycję masarnicze sięgają 1991 roku. Ich wyroby przygotowywane są w sposób tradycyjny, z wielką dbałością o jakość, smak i naturalność wyrobów.
Na grillu znalazła się kaszanka toruńska i kaszanka biała - pierwszy raz taką jadłam. W smaku rewelacyjne, dość mocno przyprawione i po prostu pyszne.
Moim ulubieńcem została kiełbasa z czosnkiem niedźwiedzim, pyszna z dużą zawartością mięsa, nadaje się nie tylko na grilla, będzie rewelacyjna również na kanapki - dla mnie wygrała zdecydowanie.
Chłopakom bardzo smakowała kiełbasa wiejska - taka długa, ale jest również produkowana w wersji mini. Bardzo dobrze doprawiona i bardzo smaczna.
Mój tato stwierdził, że należy się medal za smak i jakość. A ja się pod tym podpisuje.
Próbowaliśmy jeszcze inne wędliny, które nie doczekały się zdjęć, bo zostały zjedzone na śniadanie. Powiem, wam, że nawet małe dzieci się zajadały ze smakiem. Był też smalec tzw. smażonka - z ogórkiem małosolnym i świeżo upieczonym chlebem na zakwasie. Rewelacyjny w smaku, bardzo szybko zniknął z pudełka.
Impreza udała się wspaniale. Wszyscy byli szczęśliwi i najedzeni. Zdecydowanie polecam wam takie wyroby. Jestem na tak, aby promować takie produkty i ludzi, którzy cenią sobie tradycję i smak. Dziękuje bardzo, że miałam możliwość spróbowania. Produkty z masarni Zawistowski będą się jeszcze pojawiać na moim blogu.
Wędliny można kupić w firmowych sklepach w Bydgoszczy, Białych Błotach i Łochowie, Władysławowie, zamówić telefonicznie lub mailowo.
Źródło:http://www.kulinarnamaniusia.pl/2016/07/wielkie-grillowanie.html