ßßß Cookit - przepis na Schab na parze

Schab na parze

nazwa

Wykonanie

Potrawy gotowanie na parze nie muszą być mdłe, nijakie i niesmaczne. Dla osób na diecie proponuję schab zastąpić piersią z kurczaka.
Składniki:
2 plastry schabu
Salsa
1/2 gruszki
kilka liści szczawiu lub szpinaku
1 pomidor
gałązka naci selera
1 mała cebula
nieco zielonego koperku
Przyprawy: sól, pieprz.
Wykonanie:
Schab rozklepać przez folię (aby nie odpryskiwały kawałki mięsa).
Ułożyć na parowniku.
Zieleninę i cebulą posiekać.
Gruszkę (1/4 gruszki zostawić do dekoracji), pomidor pokroić w kostkę.
Wymieszać wszystkie składniki.
Schab posolić.
Ułożyć na wierzchu salsę.
Przykryć pokrywką i gotować na parze do miękkości schabu (nie odwracać).
Na talerzu udekorować kawałkiem gruszki i posypać pieprzem.
Uwaga: Aby zaoszczędzić energię i poprawić smak ziemniaków proponuję ułożyć je w parowniku obok mięsa.
Schab na parze podałam z ziemniakami. Dodatkowo surówkę z pomidorów i zielonej sałaty
Gotowane ziemniaki na parze są znacznie smaczniejsze niż gotowane z wodzie. Nie musimy ich solić zatem wszyscy którzy zmuszeni są do ograniczania spożywanej soli powinni ziemniaki gotować na parze bez soli.
Źródło:http://tanie-gotowanie.pl/schab-na-parze