Potrawy gotowanie na parze nie muszą być mdłe, nijakie i niesmaczne. Dla osób na diecie proponuję schab zastąpić piersią z kurczaka.Składniki:2 plastry schabuSalsa1/2 gruszkikilka liści szczawiu lub szpinaku1 pomidorgałązka naci selera1 mała cebulanieco zielonego koperkuPrzyprawy: sól, pieprz.Wykonanie:Schab rozklepać przez folię (aby nie odpryskiwały kawałki mięsa).Ułożyć na parowniku.Zieleninę i cebulą posiekać.Gruszkę (1/4 gruszki zostawić do dekoracji), pomidor pokroić w kostkę.Wymieszać wszystkie składniki.Schab posolić.Ułożyć na wierzchu salsę.Przykryć pokrywką i gotować na parze do miękkości schabu (nie odwracać).Na talerzu udekorować kawałkiem gruszki i posypać pieprzem.Uwaga: Aby zaoszczędzić energię i poprawić smak ziemniaków proponuję ułożyć je w parowniku obok mięsa.Schab na parze podałam z ziemniakami. Dodatkowo surówkę z pomidorów i zielonej sałatyGotowane ziemniaki na parze są znacznie smaczniejsze niż gotowane z wodzie. Nie musimy ich solić zatem wszyscy którzy zmuszeni są do ograniczania spożywanej soli powinni ziemniaki gotować na parze bez soli.