ßßß Cookit - przepis na Dżem morelowo - malinowy

Dżem morelowo - malinowy

nazwa

Wykonanie

Nowy wymiar dżemu z moreli! To smak lata, który zechcecie zamknąć w słoiczkach :-). Obłędny smak, od którego ciężko się oderwać, a który poznałam wcześniej w crumble morelowo - malinowym . To dżem w kolorze... przecieru pomidorowego; nie będzie trudno ukryć go przed domownikami by wytrzymał dłużej ;-). Zapewniam, że będziecie chcieli schować trochę tylko dla siebie... Warto wykonać na zimę choć kilka słoiczków 'edycji limitowanej' tego pysznego połączenia.
Składniki na 1 , 5 - 2 nieduże słoiczki:
1 kg moreli
200 g malin
sok z połowy cytryny
1,5 szklanki cukru
pół szklanki wody
1 łyżeczka masła
Morele umyć, odpestkować, przekroić na ósemki. Umieścić w garnku z grubszym dnem razem z malinami, zalać sokiem z cytryny, wodą, zasypać cukrem, umieścić na palniku i doprowadzić do wrzenia. Dodać 1 łyżeczkę masła i gotować przez kilka godzin (około 2 - 3), na małej mocy palnika, bez pokrywki, aż morele zaczną się rozpadać a woda odparuje na tyle, że dżem będzie miał odpowiednią konsystencję. Najkorzystniej gotowanie rozłożyć na 2 dni.*
Jak sprawdzić, czy konsystencja dżemu jest odpowiednia? Do zamrażarki włożyć talerzyk. Na zamrożony wylać łyżkę gorącego dżemu. Jeśli zastygnie, a na powierzchni utworzy się skórka, która przy dotyku się pomarszczy - wystarczy już gotowania.
Słoiki wyparzyć (wrzącą wodą lub w piekarniku nagrzanym do 100ºC). Przelać dżem, dobrze zakręcić. Odstawić.
Pasteryzacja:
Spory garnek z szerokim dnem wyłożyć ręcznikami kuchennymi. Włożyć słoiki, jeden obok drugiego, nalać wrzątku do 3/4 wysokości słoików, doprowadzić do wrzenia (temperatura wlewanej wody musi się zgadzać z temperaturą słoików, nie może to być np. zimna woda wlewana na gorące słoiki, by nie pękły). Zmniejszyć moc palnika, przykryć i gotować około 20 minut. Po tym czasie słoiki wyjąć i zostawić do całkowitego wystudzenia. Niektóre osoby dodatkowo odwracają słoiki do góry dnem i owijają kocami, tak zostawiając do wystudzenia na całą noc.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/dzem-morelowo-malinowy