ßßß Cookit - przepis na Sposób przygotowania

Sposób przygotowania

nazwa

Składniki

Wykonanie

Składniki
Maliny - 1 kg
Żelfix 2:1 - 1 op
Cukier - ok 0,5 kg (zależy od słodkości malin)
Kwasek cytrynowy - 0,5 łyżeczki
Woda - 4 łyżki
Pyszny dżem malinowy na zimne wieczory i nie tylko :) Maliny wsypujemy do dużego garnka dodajemy wodę aby maliny nie przywarły i zasypujemy żelfixem. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy cały czas mieszając przez ok 5 min. Następnie dodajemy cukier i gotujemy przez kolejne 7 min zdejmując szumowinę.
Pod sam koniec gotowania dodajemy kwasek cytrynowy (nie można o nim zapomnieć gdyż bez niego maliny stracą swój kolor). Gotowe maliny przekładamy do słoików i przekładamy do góry dnem aby się zawekowały. Gdy tylko dżem ostygnie jest gotowy do spożycia.
SMACZNEGO !
Źródło:http://trochesmaku.pl/dzem-malinowy