Wykonanie
Składniki
Maliny - 1 kgŻelfix 2:1 - 1 op
Cukier - ok 0,5 kg (zależy od słodkości
malin)Kwasek
cytrynowy - 0,5 łyżeczki
Woda - 4 łyżki
Pyszny
dżem malinowy na zimne wieczory i nie tylko :)
Maliny wsypujemy do dużego garnka dodajemy
wodę aby
maliny nie przywarły i zasypujemy żelfixem. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy cały czas mieszając przez ok 5 min. Następnie dodajemy
cukier i gotujemy przez kolejne 7 min zdejmując szumowinę.
Pod sam koniec gotowania dodajemy kwasek
cytrynowy (nie można o nim zapomnieć gdyż bez niego
maliny stracą swój kolor). Gotowe
maliny przekładamy do słoików i przekładamy do góry dnem aby się zawekowały. Gdy tylko
dżem ostygnie jest gotowy do spożycia.SMACZNEGO !