Wykonanie
Składniki400 ml
śmietanki 30%5
żółtek3
białka165 g drobnego
cukru40 ml mocnej
kawy (z 3 łyżeczek)80 g
bezy, tj. ok. 40 małych bezików, kupnych lub domowych100 g
czekolady mlecznej150 g
ciasteczek amaretti, tj. ok. 50 sztukDo dekoracjiok. 20 małych bezików, kupnych lub domowychok. 1 łyżeczka
kakaoWykonaniezaparzyć 40 ml bardzo mocnej
kawy, wręcz esencji. Ja użyłam do tego 3 łyżek
kawy mielonej. Łatwiej będzie to zrobić z rozpuszczalnej – wtedy można użyć nawet mniej
wody.
Kawę całkowicie wystudzić i schłodzić w lodówcetortownicę (dno oraz boki) dokładnie wyłożyć folią spożywczą – zapewne potrzebne będą dwa długie pasy ułożone na krzyż. Można też użyć innego okrągłego, dość wysokiego naczynia, ale zotwieranej z tortownicy o wiele łatwiej wyciągnąć tort i ładnie pokroić go na porcje na dnie tortownicy ułożyć warstwę bezików, rozmieszczając je ściśle jeden obok drugiego, czubkami do góry
czekoladę drobno posiekać. Można ją dodatkowo schłodzić w lodówce
jajka umyć detergentem przeciwbakteryjnym (np. mydłem), a następnie krótko sparzyć skorupki wrzątkiem (dosłownie przez moment, by
białka nie zaczęły się ścinać). By
jajka nie pękły, powinny być w temperaturze pokojowej. Już po sparzeniu, schłodzić
jajka w lodówce, by lepiej się ubiły
cukier podzielić mniej więcej na 3 równe części. Nie musi to być bardzo dokładny podział
śmietana i
jajka powinny być mocno schłodzone
śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając 1/3
cukrubiałka dokładnie oddzielić od
żółtek. Do 5
żółtek dodać 1/3
cukru i ubijać długo, a masa
zrobi się niemal biała, gęsta i puszysta3
białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając pozostałą 1/3
cukrunależy uważać, by nie przebić
śmietany i
białek oraz by do każdego ubijania używać odtłuszczonej, suchej miski i
łopatek miksera – najważniejsze jest to przy ubijaniu
białekwszystkie trzy sztywne masy połączyć delikatnie na niskich obrotach miksera. Następnie wlać dobrze schłodzone 40 ml
kawy i delikatnie wmieszać do masy. Należy to robić w miarę szybko, by masa nie opadała i nie nagrzała siędo formy, na wyłożone
beziki, wlać ok. 1/4 masy, następnie sypnąć równomiernie połowa posiekanej
czekolady i wlać kolejne 1/4 masy. Teraz ułożyć warstwę
ciasteczek amaretto, rozmieszczając je ściśle jedno obok drugiego. Następnie wlać kolejne 1/4 masy, następnie znów sypnąć równomiernie drugą połową posiekanej
czekolady i wlać ostatnie 1/4 masy. Wierzch wyrównaćwłożyć tort do zamrażarki na kilka godzin, a najlepiej na całą noctort
lodowy wyjąć z zamrażarki bezpośrednio przed serwowaniem, ułożyć na wierzchu
beziki i posypać całość
kakao. Następnie pokroić na porcje i serwować. Resztę od razu chować do zamrażarki, aż do wykorzystania całości


