Wykonanie
Czasem nawet bardzo się śpiesząc o poranku można przygotować coś pysznego. Na specjalną okazję świetnie nadają się
jajka w kokilkach. Wystarczy kilka ulubionych składników (możemy wykorzystać różne resztki z lodówki) i w niecałe pół godziny wymarzone śniadanie gotowe do podania. Pamiętajcie koniecznie o świeżej
bagietce! Najwygodniej nabierać potrawę własnie za jej pomocą… :)
Składniki (dla dwóch osób):dwa plastry
szynki parmeńskiejdwa plasterki ulubionego
sera żółtego lub pleśniowego4 świeże
jajkapomidorki cherryposiekany
szczypioreksól i
pieprz do smakuodrobina
masła do wysmarowania foremekświeża, chrupiąca
bagietka do podaniaPiekarnik rozgrzewamy do 200 C.Foremki smarujemy
masłem.
Szynkę i
ser kroimy w mniejsze kawałki lub paseczki, układamy na dnie foremek.Ostrożnie wbijamy po dwa
jajka (jeżeli mamy standardowe, malutkie kokilki, przygotowujemy 4 sztuki, wbijając do środka po jednym
jajku). Na wierzchu układamy połówki
pomidorków, całość doprawiamy
solą i świeżo mielonym,
czarnym pieprzem. Posypujemy
szczypiorkiem.Gotowe kokilki układamy w większej foremce, wypełnionej gorącą
wodą (mniej więcej do połowy wysokości kokilek). Wstawiamy do piekarnika na 10 – 15 minut, aż
białko jajek się zetnie, a
żółtko pozostanie płynne.Podajemy ciepłe ze świeżą
bagietką i kwiatem
soli morskiej.
Twoja ocena:
Przepis:Data publikacji:2016-02-14Przygotowanie:15MGotowanie/pieczenie:15MCałkowity czas:30MŚrednia ocena:5Based on 3 Review(s)