ßßß Cookit - przepis na Jajka w kokilkach – szybkie i eleganckie śniadanie

Jajka w kokilkach – szybkie i eleganckie śniadanie

nazwa

Wykonanie

Czasem nawet bardzo się śpiesząc o poranku można przygotować coś pysznego. Na specjalną okazję świetnie nadają się jajka w kokilkach. Wystarczy kilka ulubionych składników (możemy wykorzystać różne resztki z lodówki) i w niecałe pół godziny wymarzone śniadanie gotowe do podania. Pamiętajcie koniecznie o świeżej bagietce! Najwygodniej nabierać potrawę własnie za jej pomocą… :)
Składniki (dla dwóch osób):
dwa plastry szynki parmeńskiej
dwa plasterki ulubionego sera żółtego lub pleśniowego
4 świeże jajka
pomidorki cherry
posiekany szczypiorek
sól i pieprz do smaku
odrobina masła do wysmarowania foremek
świeża, chrupiąca bagietka do podania
Piekarnik rozgrzewamy do 200 C.
Foremki smarujemy masłem. Szynkę i ser kroimy w mniejsze kawałki lub paseczki, układamy na dnie foremek.
Ostrożnie wbijamy po dwa jajka (jeżeli mamy standardowe, malutkie kokilki, przygotowujemy 4 sztuki, wbijając do środka po jednym jajku). Na wierzchu układamy połówki pomidorków, całość doprawiamy solą i świeżo mielonym, czarnym pieprzem. Posypujemy szczypiorkiem.
Gotowe kokilki układamy w większej foremce, wypełnionej gorącą wodą (mniej więcej do połowy wysokości kokilek). Wstawiamy do piekarnika na 10 – 15 minut, aż białko jajek się zetnie, a żółtko pozostanie płynne.
Podajemy ciepłe ze świeżą bagietką i kwiatem soli morskiej.
Twoja ocena:
Przepis:
Data publikacji:
2016-02-14
Przygotowanie:
15M
Gotowanie/pieczenie:
15M
Całkowity czas:
30M
Średnia ocena:
5
Based on 3 Review(s)
Źródło:http://www.kuchniamalwinki.pl/2016/02/14/jajka-w-kokilkach