ßßß
Czasem nawet bardzo się śpiesząc o poranku można przygotować coś pysznego. Na specjalną okazję świetnie nadają się jajka w kokilkach. Wystarczy kilka ulubionych składników (możemy wykorzystać różne resztki z lodówki) i w niecałe pół godziny wymarzone śniadanie gotowe do podania. Pamiętajcie koniecznie o świeżej bagietce! Najwygodniej nabierać potrawę własnie za jej pomocą… :)
Składniki (dla dwóch osób):dwa plastry szynki parmeńskiejdwa plasterki ulubionego sera żółtego lub pleśniowego4 świeże jajkapomidorki cherryposiekany szczypioreksól i pieprz do smakuodrobina masła do wysmarowania foremekświeża, chrupiąca bagietka do podaniaPiekarnik rozgrzewamy do 200 C.Foremki smarujemy masłem. Szynkę i ser kroimy w mniejsze kawałki lub paseczki, układamy na dnie foremek.Ostrożnie wbijamy po dwa jajka (jeżeli mamy standardowe, malutkie kokilki, przygotowujemy 4 sztuki, wbijając do środka po jednym jajku). Na wierzchu układamy połówki pomidorków, całość doprawiamy solą i świeżo mielonym, czarnym pieprzem. Posypujemy szczypiorkiem.Gotowe kokilki układamy w większej foremce, wypełnionej gorącą wodą (mniej więcej do połowy wysokości kokilek). Wstawiamy do piekarnika na 10 – 15 minut, aż białko jajek się zetnie, a żółtko pozostanie płynne.Podajemy ciepłe ze świeżą bagietką i kwiatem soli morskiej.
Twoja ocena:
Przepis:Data publikacji:2016-02-14Przygotowanie:15MGotowanie/pieczenie:15MCałkowity czas:30MŚrednia ocena:5Based on 3 Review(s)