ßßß
Biało – czarna dama (Ø 26 cm)ciemny biszkopt3 jajka4 łyżki cukru1/2 szklanka mąki minus 2 łyżki które zastępujemy kakao2 łyżki mąki ziemniaczanejmasa czekoladowa250 g serka mascarpone200 ml śmietanki 30%100g czekolady mlecznej100g czekolady gorzkiej2 łyżeczki żelatynywiśnie w alkoholu2 łyżki wódkibiała masa200 ml śmietany 30%150g białej czekolady1 łyżeczka żelatynydodatkowo:poncz z alkoholu i wodyUpiec ciemny biszkopt: białka ubić na sztywno dodając pod koniec cukier oraz żółtka. Do masy jajecznej delikatnie wmieszać przesiane mąki oraz kakao. Upiec w 160ºC.Masa czekoladowa: żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody, czekoladę połamać na mniejsze kawałki zalać 100 ml śmietanki i rozpuścić. Do ciepłej czekolady dodać napęczniałą żelatynę i mieszając rozpuścić. Resztę śmietanki połączyć z serkiem mascarpone i ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać ostudzoną czekoladę oraz wiśnie i alkohol. Masę wyłożyć na ostudzony i naponczowany biszkopt – odstawić do stężenia.Biała masa: żelatynę namoczyć w wodzie i odstawić do napęcznienia. Białą czekoladę połamać na mniejsze kawałki, zalać 50 ml śmietanki i rozpuścić dodając pod koniec żelatynę. Śmietankę ubić na sztywno dodając masę czekoladową. Masę wylać na masę czekoladową.Na wierzch zetrzeć ciemną czekoladę i odstawić na 2 godziny do lodówki.Smacznego!!
