ßßß
Niedawno ktoś poczęstował mnie przepysznymi kokosowymi ciasteczkami owsianymi. Dostałam na nie przepis, który odrobinę zmodyfikowałam, zmieniając niektóre składniki i dodając nowe i tym sposobem powstały kompletnie inne ciasteczka owsiane, jednak równie pyszne! Nadają się idealnie na wszelkie eleganckie przyjęcia i proszone podwieczorki, a ponieważ są zdrowe i nie zawierają zbyt wiele cukru, ucieszą nawet tych, którzy są na diecie!;)SKŁADNIKI:– 100 g masła– 2 łyżki cukru– 3 czubate łyżki cukru trzcinowego (dobry dostaniemy i TUTAJ)– szczypta soli– surowe jajko– 2 szklanki płatków owsianych górskich– ¾ szklanki mąki pszennej graham z pełnego przemiału (tanią i dobrą dostaniemy TUTAJ i TUTAJ)– ¼ łyżeczki sody oczyszczonej– ½ łyżeczki proszku do pieczenia– 50 g wiórków kokosowych– 50 g słonecznika łuskanego– 80 g suszonej żurawiny (tanią i dobrą dostaniemy i TUTAJ)PRZYGOTOWANIE:Masło utrzeć z cukrem białym i trzcinowym na jednolity krem (najlepiej mikserem ręcznym, mieszadłami w kształcie świdrów). Dodać jajko i sól, a potem mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oraz płatki owsiane, wiórki kokosowe, nasiona słonecznika i suszoną żurawinę. Wszystko bardzo porządnie wymieszać (nie będzie to łatwe, bo masa będzie mało kleista, jednak nie zrażajmy się tym). Formować w rękach dość małe kulki (mniej więcej wielkości orzecha włoskiego). Włożyć do piekarnika lub garnka do pieczenia na 15 minut i rozpłaszczyć nasze kulki. Jeśli używamy garnka do pieczenia, nie wpadajmy w panikę, że przez cały czas pieczenia nasze ciasteczka będą sprawiać wrażenie, że się rozpadną. Po prostu po upływie 15 minut zdejmijmy z gazu garnek do pieczenia i nie wyjmujmy z niego ciasteczek do czasu, aż on sam ostygnie. Wtedy gwarantuję, że wyciągniemy z niego pyszne, zbite ciasteczka o idealnej konsystencji!;)