ßßß
Składniki:Udziec z indyka (bez kości) ok. 1 kgCzosnek 5 ząbkówMusztarda 2 łyżeczkiMiód 2 łyżkiSok z 1/2 cytrynyOlej 1/3 szkl.Przyprawy: sól 1,5-2 łyżeczki, papryka słodka 1 łyżeczka, papryka ostra 1 łyżeczkaSposób przygotowania:Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i łączymy z musztardą, miodem, sokiem z cytryny, olejem i przyprawami. Całość dokładnie mieszamy i tak przygotowaną marynatą zalewamy umyty i oczyszczony udziec z indyka. Zamarynowny udziec przykrywamy folią aluminiową i chowamy do lodówki na 2 doby. Po tym czasie wkładamy indyka wraz z całą marynatą w rękaw do pieczenia. Mięso pieczemy ok 2 godzin w piekarniku nagrzanym do 180°C. Po 1,5 h warto spojrzeć czy wierzch pieczeni nie spieka się za bardzo, w razie potrzeby możemy zmniejszyć temperaturę do 150°C.Tak przygotowana pieczeń z indyka jest niezwykle soczysta, mięciutka, wręcz rozpływa się w ustach. Idealnie przenikają się słodko- kwaśno-pikantne smaki. Pieczeń z indyka polecam podawać z kaszą bulgur i sałatką z miksu sałat z ulubionymi warzywami i dresingiem miodowo-musztardowym. Mistrzowskie połączenie! Zatem jeśli poszukujecie pomysłów na wielkanocny obiad, zdecydowanie polecam pieczeń z indyka.
Ja powoli biorę się za pakowanie walizki, bo w tym roku czekają nas święta inne niż wszystkie, a Wam życzę smakowitych świąt Kochani 🙂
Ściskam świątecznieSmakUla.Podziel się...