ßßß Cookit - przepis na Tort z całych jabłek

Tort z całych jabłek

nazwa

Wykonanie

Tort, którego wnętrze jest zaskoczeniem. Każdy kolejny kęs jest niespodziewany. Najpierw ciasto, potem jabłko, żurawina... Aromatyczne. Rozpływające się w ustach...
Składniki:
8 małych jabłek
100 g żurawiny lub rodzynek
konfitura - u mnie z czarnej porzeczki
1 1/4 szkl. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 czubate łyżeczki cynamonu
4 jaja
1 kostka masła
3/4 szkl. cukru
Sposób przygotowania:
Jabłka obierz i ostrożnie wydrąż. Środki napełnij żurawiną wymieszaną z konfiturą.
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i cynamonem. 3/4 kostki masła utrzyj z cukrem. Do masła dodawaj po łyżce mąki i po jednym jajku - na przemian. Cały czas ucieraj. Wyłóż ciasto w wysmarowanej tortownicy, ułóż na nim jabłka lekko wgniatając. Na jabłkach ułóż wiórki pozostałego masła. Piecz w 180 st. przez co najmniej godzinę.
Źródło:http://www.pilkawkuchni.pl/2015/01/tort-z-caych-jabek.html