ßßß Cookit - przepis na Chleb pszenno-orkiszowy na drożdżach

Chleb pszenno-orkiszowy na drożdżach

nazwa

Wykonanie

Zapraszam was na kolejny, wspaniały chlebek. Tak jakoś ostatnio robiłam ciągle pieczywo na zakwasie i zatęskniłam za drożdżowym wypiekiem. No to zrobiłam. Chlebek upiekłam wczoraj i jeszcze zajadałam się wieczorem pysznymi pajdami, jeszcze lekko ciepłymi z powidłami. Coś wspaniałego w smaku. Inspirowałam się przepisem z książki "Mąka, woda, drożdże,sól".
Chlebek jest równie pyszny na drugi dzień. Zachęcam was do zrobienia takiego w domu. Wymaga troszku czasu, ale naprawdę warto. Zrewanżuje się smakiem, chrupiącą skórką.
Zapraszam :-)
Składniki:
Zaczyn
- 500 g mąki pszennej typ 550
- 500 g wody o temperaturze 27 stopni
- 0,4 g suszonych drożdży (1/8 łyżeczki)
Ciasto
- 500 g mąki orkiszowej typ 700
- 250 g wody o temperaturze 41 stopni
- 21 g soli
- 3 g suszonych drożdży - 3/4 łyżeczki
- zaczyn cały
- 150 g mieszanych ziaren (słonecznik, pestki dyni, siemię lniane)
Wykonanie:
W dużej misce mieszamy wszystkie składniki na zaczyn, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 12-14 godzin. Ja przygotowałam zaczyn wieczorem. Na drugi dzień powinny się pojawić na wierzchu takie bąbelki, to znak, że zaczyn pracował intensywnie całą noc.
Następnie do miski z zaczynem wsypujemy mąkę orkiszową, sypiemy na wierzch drożdże i sól, mieszankę ziaren i wodę. Mieszamy całość drewnianą łyżką i wyrabiamy ciasto rękami. Wystarczy tak wyrabiać kilka minut. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 4 godziny.
Następnie na blacie lub stolnicy podsypanej mąką wyciągamy ciasto i podsypując je mąką składamy kilka razy jak kopertę. Następnie dzielimy ciasto na dwie części, ja po prostu przekroiłam nożem na pół. Wyrabiamy jeszcze chwilkę każdy bochenek - rozciągamy i składamy, formujemy kulę. Przekładamy bochenki do osobnych misek wysypanych mąką i zostawiamy jeszcze pod przykryciem na godzinę.
10 minut przed końcem wyrastania wkładamy blaszki - keksówki (ja mam takie czarne 40 cm i one są lepsze od srebrnych) do piekarnika i nagrzewamy do 240 stopni. Następnie ostrożnie wykładamy blaszki, i wysypujemy je mąką, wkładamy bochenki rozciągając je lekko tak, aby wypełniły całą blaszkę. Pieczemy chleb przez 50 minut. Po upieczeniu wykładamy bochenki do wystudzenia na kratkę.
Źródło:http://www.kulinarnamaniusia.pl/2015/09/chleb-pszenno-orkiszowy-na-drozdzach.html