ßßß
Składniki:1 kg piersi z gęsi250 ml czerwonego wytrawnego wina250 ml gęstego soku z malin1 łyżka estragonu1 łyżka majerankusólpieprzSposób przygotowania:Dzień przed pieczeniem umyj gęś i natrzyj ziołami - pomiń skórkę. Włóż je do żaroodpornego naczynia - skórką do góry i zalej winem i sokiem. Płynu powinno być tyle, by przykrył całkowicie mięso, a skórkę pozostawił na powierzchni. Wstaw do lodówki na co najmniej 24 godziny.W dniu pieczenia nagrzej piekarnik do 240 st. Piersi gęsi wyjmij z marynaty, natrzyj solą i pieprzem i ponownie włóż do garnka. Przykryj i piec 45 minut. Następnie zdejmij pokrywkę, zmniejsz temperaturę do 180 st. i piecz 60 minut.Dbaj o to, by mięso było całkowicie przykryte, a skórką pięknie unosiła się nad powierzchnią. Gdyby płyn odparował - dolej wina i soku.Po wyjęciu z piekarnika i zalewy pokrój w plastry i podawaj...
Moja propozycja sosu do gęsiny:200 ml dżemu z czarnej porzeczki100 ml czerwonego wytrawnego wina1 łyżka mąki ziemniaczanejDżem z winem gotuj około 10 minut. Następnie mąkę rozmieszaj z małą ilością sosu, by nie porobiły się grudki. Wmieszaj zawiesinę w sos, zagotuj i podawaj :)