Wykonanie
Gęsina? Rzadkość na naszych stołach. Zapewne głównymi sprawcami są: zaporowa cena i słaba dostępność. Postanowiłam jednak spróbować. Tato "upolował" dla mnie dwie piersi i powiedział: "wymyśl coś" :)Ale jak tu coś wykombinować, jak ja nie wiem, jak smakuje
mięso z gęsi?!Poszłam po dobrą radę na stronę http://www.kwestiasmaku.com/, a tam... same pyszności :)Zdjęcie mogłoby być lepsze... ale gęsinka stygła, goście czekali, a i mnie samej ślinka za bardzo ciekła :) Przy następnym podejściu do gęsiny na pewno się poprawię :)

Składniki:1 kg piersi z gęsi250 ml czerwonego
wytrawnego wina250 ml gęstego soku z
malin1 łyżka
estragonu1 łyżka
majerankusólpieprzSposób przygotowania:Dzień przed pieczeniem umyj
gęś i natrzyj
ziołami - pomiń skórkę. Włóż je do żaroodpornego naczynia - skórką do góry i zalej
winem i
sokiem. Płynu powinno być tyle, by przykrył całkowicie
mięso, a skórkę pozostawił na powierzchni. Wstaw do lodówki na co najmniej 24 godziny.W dniu pieczenia nagrzej piekarnik do 240 st. Piersi gęsi wyjmij z marynaty, natrzyj
solą i
pieprzem i ponownie włóż do garnka. Przykryj i piec 45 minut. Następnie zdejmij pokrywkę, zmniejsz temperaturę do 180 st. i piecz 60 minut.Dbaj o to, by
mięso było całkowicie przykryte, a skórką pięknie unosiła się nad powierzchnią. Gdyby płyn odparował - dolej
wina i soku.Po wyjęciu z piekarnika i zalewy pokrój w plastry i podawaj...

Moja propozycja sosu do gęsiny:200 ml
dżemu z czarnej porzeczki100 ml czerwonego
wytrawnego wina1 łyżka
mąki ziemniaczanejDżem z
winem gotuj około 10 minut. Następnie
mąkę rozmieszaj z małą ilością sosu, by nie porobiły się grudki. Wmieszaj zawiesinę w sos, zagotuj i podawaj :)