Wykonanie
Malinówka się przegryzła, odfiltrowana, a
maliny zostały... Po dłuższej chwili refleksji postanowiłam ich nie wyrzucać, a wykorzystać je na placek... Zaraz jednak pojawił się problem, na jaki... Wróciłam myślą do letnich smaków i szybciutko odświeżyłam wspomnienie pleśniaka ... Z
malinami z
nalewki wyszedł... mocny ;) na pewno nie dla dzieci :)

Składniki:3 szkl.
mąki pszennej1 kostka
margaryny2 łyżeczki
proszku do pieczenia5
jajek1 szkl.
cukrumaliny osączone z
nalewkiSposób przygotowania:
Mąkę posiekaj z tłuszczem,
proszkiem do pieczenia, 1/2 szkl.
cukru i
żółtkami. Zagnieć kruche ciasto. Podziel je na 2 części. Jedną częścią wylep blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw ją do lodówki, drugą zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażarki. Pozostaw na 30 minut. Z pozostałych
białek ubij pianę, pod koniec ubijania dodaj 1/2 szkl.
cukru.Na ciasto wyłóż osączone z
nalewki maliny. Przykryj piana z
białek, a na nią pokrusz lekko zmrożone ciasto. Wstaw do nagrzanego do 170 st. piekarnika na 60 minut.
