Wykonanie
Onigiri to świetna przekąska, którą można zabrać ze sobą do pracy i szkoły. To także ciekawe danie piknikowe.500 g
ryżu krótkoziarnistego (takiego jak do sushi)yukari (lub świeże, osolone i posiekane liście akajiso)ziarno
sezamuRyż należy dokładnie umyć w zimnej wodzie, płucząc do momentu, aż
woda będzie klarowna. Następnie wrzucamy go do garnka i zalewamy
wodą.
Ryż gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem do momentu, aż się zagotuje. W trakcie gotowania nie należy mieszać
ryżu, ani do niego zaglądać. Gdy
ryż już się zagotuje, zmniejszamy ogień i gotujemy go przez kolejne 9 – 15 minut. Następnie odstawiamy na około 10 – 15 min, nie podnosząc pokrywki. Dobrze ugotowany
ryż ma nierówną powierzchnie z wklęśnięciami. Zaraz po ugotowaniu należy przełożyć go z garnka do innego naczynia (drewnianego lub plastikowego, ale nigdy metalowego).
Ryż studzimy i dzielimy na dwie części. Do pierwszej części dodajemy yukari (ilość według upodobań) i dokładnie mieszamy. Z
ryżu formujemy kulki wielkości piłeczki do golfa. Z drugiej części
ryżu formujemy kulki wielkości piłeczki do golfa, po czym obtaczamy je w ziarnie
sezamowym.
