Wykonanie
Tahini a właściwie tahina jest produktem niezastąpionym w kuchni każdej arabskiej gospodyni (chociaż w Arabii Saudyjskiej, zwłaszcza w miastach, kuchnia to raczej królestwo maidy :D )Tahini wykorzystywana jest m.in. do przygotowania
chałwy, sosu
sezamowego, sosu tahini, czy bardzo tutaj popularnego dipu baba ghanoush serwowanego zarówno do
chleba pita jak i dań
mięsnych lub grillowanych warzyw.O właściwościach zdrowotnych
sezamu możecie przeczytać np. tutajPonieważ zamieściłem już na blogu kilka przepisów zawierających w swoim składzie tahini, więc na prośbę Małżonki Mej Aleksandry publikuję dziś opis jak takową pastę
sezamową wykonać samodzielnie w domu :)SkładnikiWersja klasyczna - bardziej kaloryczna :)2 szklanki
sezamu1/2 szklanki
oliwy z oliwek lub
oleju roślinnego (najlepszy byłby
olej sezamowy, ale można go zastąpić
olejem słonecznikowym,
ryżowym lub kukurydzianym)ewentualnie szczypta
soliWersja o dość gęstej konsystencji polecana dla odchudzających się :)2 szklanki
sezamu2-3 łyżki
oliwy lub
oleju (jeśli okaże się niezbędny, ale można pominąć)ewentualnie szczypta
soliPrzygotowanie:Na suchą, rozgrzaną patelnię wsypać
sezam i często mieszając lub potrząsając patelnią prużyć do czasu, aż zacznie wydzielać intensywny aromat, a ziarna zaczną zmieniać kolor na bardzo jasny, złotawy odcień.Nie wolno jednak dopuścić do zbrązowienia lub co gorsza przypalenia
sezamu .Uprażony
sezam pozostawić na 20-30 minut do ostygnięcia, a następnie zmiksować w blenderze, początkowo sam
sezam, a później stopniowo dodając
oliwę lub
olej (w wersji dla odchudzających się ten etap pomijamy).Pod koniec miksowania, kiedy pasta będzie już gładka i jednolita dodać szczyptę
soli.Tahini w wersji klasycznej powinna być kremowa, płynna i przypominać konsystencją dość gęsty, ale płynny
miód. W wersji odchudzonej, będzie znacznie gęściejsza, ale tak samo smakowita :)Uwaga - tahini powinna być przechowywane w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiku nie dłużej niż trzy miesiące. Lepiej przygotowywać mniejsze porcje, zwłaszcza, że nie jest to pracochłonne.